Verkkouutiset

Kansalaiset uskovat aserikosten määrän kasvuun – komissio esittää sarjanumeroita ja vähimmäisrangaistuksia

Maanantaina julkaistun eurobarometrin mukaan kuusi kymmenestä eurooppalaisesta uskoo, että ampuma-aserikosten määrä todennäköisesti kasvaa seuraavan viiden vuoden aikana. Komissio haluaa vähentää ampuma-aseväkivaltaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eurobarometrin tuloksista käy myös ilmi, että 55 prosenttia eurooppalaisista haluaa tiukentaa sääntöjä siitä, kenelle olisi annettava lupa omistaa, ostaa tai myydä ampuma-aseita.

EU:ssa tapetaan yli tuhat ihmistä vuodessa ampuma-aseella. Puolta miljoonaa EU:ssa kadonneeksi tai varastetuksi kirjattua ampuma-asetta ei ole saatu takaisin.

Komissio teki maanantaina ehdotuksia ampuma-aseväkivallan vähentämiseksi Euroopassa. Ampuma-aseiden laittoman käytön muodostamaa uhkaa halutaan torjua lainsäädännön, operatiivisten toimien, koulutuksen ja EU:n rahoituksen avulla.

Komissio selvittää, voitaisiinko ampuma-aseita merkitä sarjanumeroilla niiden valmistuksen yhteydessä, jotta rikollisten käyttämät aseet voitaisiin jäljittää.

Myös rikosoikeudellisten seuraamusten EU:n laajuisia vähimmäisvaatimuksia pohditaan, jotta pelotevaikutus toimisi kaikissa jäsenvaltioissa ja jotta laittomien aseiden kauppiaat eivät käyttäisi hyväkseen laissa olevia porsaanreikiä.

Aseväkivaltaa voitaisiin vähentää myös tiukentamalla aseiden hallussapitoa koskevaa EU:n sisämarkkinadirektiiviä jäsenvaltioissa esimerkiksi rajoittamalla erittäin vaarallisten aseiden siviilikäyttöä. Myös aselupien myöntämistä koskevia menettelyjä tarkastellaan.

Ampuma-aseiden myynnin ja laittoman valmistuksen valvonta olisi pantava asianmukaisesti täytäntöön. Komissio aikoo myös hankkia lisätietoja uusista teknologisista haasteista, kuten aseiden verkkomyynnistä tai aseiden osien valmistuksesta 3D-tulostimella. Se pyrkii myös selvittämään, kuinka vähentää postin välityksellä tapahtuvia laittomia aselähetyksiä.

– Kiinnitämme usein enemmän huomiota Yhdysvalloissa käytävään keskusteluun, vaikka meidän olisi pikemminkin keskityttävä tilanteeseen EU:n alueella, sisäasioista vastaava komissaari Cecilia Malmström sanoo tiedotteessa.

– Euroopassa riittää tekemistä sen varmistamiseksi, että käsiaseet, kiväärit ja rynnäkköaseet eivät päädy rikollisten käsiin.

Komission mukaan laillisen aseenkäytön, kuten urheiluammunnan ja metsästyksen, perinnettä on myös kunnioitettava.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)