Verkkouutiset

AKT:n Piirainen: Bernerin esitykset uhka kuljetusalan työpaikoille

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin ajama liikennekaari-esitys uhkaa kuljetusalan työpaikkoja, sanoo AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen (sd.).
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Esimerkiksi tavaraliikennelupien poistaminen alle 3,5 tonnin pakettiautoilta avaa jakelumarkkinat EU- tai ETA-maista tuleville yrityksille. Nämä vievät työt suomalaisilta kuljetusyrittäjiltä ja kuljettajilta, ennakoi Marko Piirainen.

Hänen mukaansa perusporvarihallitus tavoittelee työvoimakustannusten halpuuttamista omien arvovalintojensa pohjalta.

– Jakeluliikenteen lisäksi niin linja- kuin kuorma-autoliikenteessä uhkakuva on kokoaikaisten työsuhteiden muuttuminen yhä enemmän epätyypillisiksi ja osa-aikaisiksi, Piirainen sanoo.

– Suomalainen taksijärjestelmä on kansainvälisestikin arvioituna huippuluokkaa niin kuljettajien ammattitaidon kuin matkustaja- ja liikenneturvallisuudenkin osalta. Taksiliikennelupien muuttuminen yrityskohtaisiksi tietää alan keskittymistä suuriin yrityksiin ja isoihin kaupunkeihin. Kuljettajien ammattitaitovaatimusten höllentäminen puolestaan laskee taksipalveluiden tasoa, uskoo Piirainen.

Hän kysyy, kuka valvoo ministerin esityksessä olevaa pienimuotoista kuljetustoimintaa, jota kuka tahansa voisi suorittaa maksimissaan 10 000 eurolla vuodessa?

– Haluammeko todella Suomeen uber-tyyppisiä kuljetuspalveluja, Piirainen kysyy?

Hän myös ihmettelee hallituksen sisällä keskustan ja perussuomalaisten välille puhjennutta kiistaa taksipalveluiden vapauttamisesta.

– Perussuomalaiset nousevat nyt puolustamaan taksiliikennettä, kun puolue on aiemmin kääntänyt selkänsä rahtiliikenteelle ja on valmis kumoamaan kabotaasia koskevat kansalliset tavaraliikennelakia koskevat määräykset. Uskon, että perussuomalaiset antavat taksiliikennettäkin koskevassa asiassa vielä periksi keskustalle.

Piirainen tyrmää myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) suunnitelmat yhtiöittää suomalaiset liikenneväylät.

– Tälle hallitukselle on tyypillistä, että se kulkee markkinavoimien matkassa. Hallitus haluaa siirtää julkisen toiminnan demokraattisen, eduskunnan valvonnan ulottumattomiin. Kun kansallisomaisuutemme, tiet, radat ja vesiväylät on ensin yhtiöitetty, onko seuraava askel myydä yhtiö ulkomaisille sijoittajille, kysyy Piirainen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)