Verkkouutiset

Palveluntuottajat: Sote-hoitoketjun sijasta ei saa syntyä tehottomuusketjua

Sote-sovun saavuttamisella on arvo sinänsä, mutta uudistuksen jatkotyössä ei ole varaa epäonnistua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Muuten puheet historiallisen hienosta ratkaisusta jäävät historiaan tuuleen huuteluna, Terveydenhuollon palveluntuottajat ry:n toiminnanjohtaja Suvi Aherto sanoo

Hänen mukaansa järjestäjän ja tuottajan eriyttäminen on askel oikeaan suuntaan. Samalla on kuitenkin edellytettävä, että järjestäjä todella vertailee eri palvelutuotantotavat avoimesti ja läpinäkyvästi ottaen huomioon laatu- ja kustannuskysymykset

– Sote-uudistukseen on ladattu kovat odotukset sekä kestävyysvajeen purkamisessa että hyvinvointipalvelujen parantamisessa. Jos uusilta suuremmilta järjestäjiltä jäävät puuttumaan sekä kannusteet että toimivat keinot laadun kehittämiseen ja kustannustehokkuuteen, lopputuloksena on palveluiden heikkeneminen ja kustannusten kasvu.

Hänen mukaansa vaarana on, että järjestelmään syntyy sisäänrakennettu tehottomuusketju, kun pitäisi syntyä asiakkaan palvelutarpeen näkökulmasta vaikuttavin hoitoketju. Palvelut tulee tuottaa sen, joka saa kokonaisuutena parhaat tulokset aikaan.

– Suuret järjestäjäalueet eivät voi tarkoittaa jättimäisiä keskitettyjä palvelutuotantolaitoksia, koska niihin hukkuvat sekä lähipalvelut että veronmaksajien rahat. Viisautta olisi jatkaa sote-savottaa keskittymällä suurimpiin ongelmakohtiin, kuten ennaltaehkäisevien palveluiden saatavuuteen lähellä palvelun tarvitsijoita.

– Tarkoituksenmukaisinta järjestäjän ja tuottajan eriyttämistä on, että koko tuottajakenttä on aidosti samalla viivalla: niin julkisen, yksityisen kuin kolmannen sektorin toimijat. Tämä tarkoittaa sitä, että mm. valvonta-, ohjaus-, koulutus- ja työvoimakysymykset on uudistuksessa perattava läpi.

Aherton mukaan uudessa mallissa palveluntuottajilla on oltava yhtenevät vastuut, oikeudet ja velvollisuudet, kermankuorintaa ei pidä sallia kenellekään.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)