Verkkouutiset

Sirpa Pietikäinen: Ovet jätettävä auki Britannialle – kansa voi muuttaa mieltään

Kokoomuksen meppiryhmän puheenjohtaja väläyttää Britannialle Norjan mallin mukaista yhteistyösopimusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutisten juhannusaattona tavoittama Europarlamentaarikko ja kokoomuksen meppiryhmän puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen sanoo olevansa pahoillaan Britannian kansanäänestyksen tuloksesta Suomen, Euroopan ja ennen kaikkea Britannian kansan puolesta. Hänen mukaansa tavallinen kansa tulee maksamaan kovimman hinnan Britannian EU-erosta.

– Päätöksen kielteiset talousvaikutukset tulevat heijastumaan Suomeen asti, mutta erityisesti ne tuntuvat Britanniassa. Sillä kun talouskasvu kariutuu, se heijastuu julkiseen talouteen ja sitä kautta tavalliseen kansaan.

– Populistit sanovat aina olevansa kansan puolella. Tosiasiassa köyhät maksavat tästä kokeilusta kaikkein eniten, jos julkisella taloudella ei ole kykyä maksaa tulonsiirtoja, Pietikäinen huomauttaa.

Pietikäinen sanoo, että neuvottelut Britannian ja EU:n välillä 50 artiklan pohjalta on aloitettava mahdollisimman pian ja löydettävä uusi yhteistyökumppanuus Britannian kanssa. Pietikäisen mukaan Britannian kanssa on mahdollista niin sanotun Norjan mallin soveltaminen, eli esimerkiksi, että Britannialla olisi EU:n lainsäädäntö mutta ei sananvaltaa päätöksenteossa.

– Britanniaa ei pidä estää eroamasta EU:sta vaan päätöstä on kunnioitettava ja saatava neuvottelut uudesta yhteistyöstä mahdollisimman pian aluilleen. Euroopan unionin on puolestaan jatkettava ihmisille paremman Euroopan rakentamista, Pietikäinen toteaa.

EU-ero on pitkä ja hankala prosessi. Pietikäisen arvion mukaan vähintään kaksi ja jopa 5-7 vuotta voi kulua, ennen kuin kaikki neuvottelut EU-eron ympärillä on käyty ja sopimukset astuneet voimaan.

– Neuvotteluprosessi on pitkä ja kuten jo nyt on havaittu, on brittiläisten joukossa havaittavissa epäuskoa äänestyksen tuloksesta. Voihan olla, että Britannian kansa itse voi vuosien aikana päätyä muuttamaan mielensä, Pietikäinen pohtii.

– Nyt ei saa olla sitä henkeä, että mieltä ei voisi muuttaa. Britannialle on jätettävä ovet auki, Pietikäinen korostaa.

Pietikäinen ei usko, että kansanäänestysbuumi leviäisi muualle Eurooppaan, vaikka hänen mukaansa populistit, heidän joukossaan Ranskan Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen saavat Britannian EU-erosta uutta polttoainetta mielipiteilleen.

– Valtavirrasta poiketen olen sitä mieltä, että vaikka populistien on helppo huudella, että näillä päätöksillä ei ole mitään merkitystä, niin kansa katsoo tarkemmin seurauksia, mitä tapahtuu ja brittiläisetkin miettivät mitä taloudessa tapahtuu.

Lue myös: Brexit jyräsi Britannian pääministerin – David Cameron eroaa

https://www.verkkouutiset.fi/politiikka/epp_brexit-52166

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)