Verkkouutiset

Perussuomalaiset puolustaa työehtosopimusten yleissitovuutta

Perussuomalaisten Matti Putkosen mukaan työmarkkinoiden joustavuutta voidaan lisätä laajentamalla paikallista sopimusta yleissitovien alakohtaisten sopimusten sisällä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perussuomalaisten työmies Matti Putkosen mukaan puolue korostaa kaikissa ohjelmissaan työehtosopimusten rikkumattomuutta.

– Tämän linjauksen on puheenjohtaja Timo Soini toistanut useita kertoja tiedotusvälineissä, Matti Putkonen toteaa tiedotteessaan.

Putkosen mukaan perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turusen yrittäjäpoliittiset linjaukset Uuden Suomen puheenvuoropalstalla ovat Turusen omia eivätkä ole puolueen linjan mukaisia.

– Ensimmäinen yleissitova työehtosopimus näki päivänvalon vuonna 1900 kirjapainoalalla. Se syntyi helsinkiläisten kirjapainoyritysten vaatimuksesta estää maaseudun kirjapainojen hintakilpailu palkkojen ja muiden työehtojen dumppauksella. Tämä ensimmäinen valtakunnallinen sopimus oli myös tasa-arvosopimus. Siinä edellytettiin, että naispuoliselle kirjanpainajalle on maksettava sama palkka kuin miespuoliselle, Putkonen muistuttaa.

Putkonen korostaa, että yleissitovuuteen sisältyy olennaisena myös työrauhavelvoite.

– Mikäli yleissitovuus purkautuisi, niin työrauhavelvoitteesta sovittaisiin yrityskohtaisesti. Siitä seuraisivat jatkuvat yrityskohtaiset lakkoaallot. Ylisitovuuden purkaminen johtaisi työmarkkinoilla täydelliseen kaaokseen.

Putkonen katsoo, että työmarkkinoiden joustavuutta voidaan lisätä laajentamalla paikallista sopimusta yleissitovien alakohtaisten sopimusten sisällä.

– Metallin malli on tässäkin todella toimiva. Sen toteuttaminen on laajentanut ja vahvistanut metallialojen yleissitovuutta, mutta huomioinut erilaiset yrityskohtaiset tarpeet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)