Verkkouutiset

SS: Ville Niinistö syyttää MTK:ta Grahn-Laasosen lobbaamisesta

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö pitää ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) päätöstä lykätä soidensuojeluohjelman toteutusta MTK:n lobbauksen tuloksena, kirjoittaa Savon Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ville Niinistön mukaan Sanni Grahn-Laasosen argumentoinnit ovat aivan samanlaisia kuin MTK:lla.

– Lobbareiden saama valta päätöksenteossa on suorastaan härskiä, Niinistö syyttää.

Sen sijaan metsänomistajat ovat Grahn-Laasosen päätöksen takana. Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitosta (MTK) sanoo, että pakkouhkaa ei olisi alun perinkään pitänyt sisällyttää ohjelmaan. Soidensuojeluohjelmassa metsänomistajia närästää pakkosuojelu, jota toteutettiin jo Natura-ohjelmassa.

Lisäksi Tiirolan mukaan turverikkaiden soiden suojelussa ei ole otettu riittävästi huomioon maanomistajien taloudellisia menetyksiä. Ohjelman yhteydessä väläyteltyä 80 miljoonan budjettia Tiirola pitää liian pienenä. Hänen arvionsa riittävästä budjetista on kaksinkertainen.

Ville Niinistöä MTK:n näkemykset ärsyttävät. Hänen mukaansa MTK:n tarkoituksena on saada turvesoista rahasampo metsänomistajille.

– Tosiasiassa lainsäädäntö ei mahdollista luonnon kannalta arvokkaalla suolla turpeen hyödyntämistä, Niinistö muistuttaa.

MTK:n mukaan Suomessa on satoja metsänomistajia, jotka ovat kirjoittaneet kymmenvuotisen, vapaaehtoisen ympäristötukisopimuksen. Ympäristötukiohjelmien luvattiin olevan vapaaehtoisia ja määräaikaisia, mutta soidensuojeluohjelmassa osa niistä oli niputettu osaksi suojeluohjelmaa. Tämä on aiheuttanut useita yhteydenottoja Pohjois-Savon Metsäkeskukselle.

MTK on varma, että tavoitteena oleva 100 000 hehtaaria soidensuojelualueita saataisiin kasaan vapaaehtoisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)