Verkkouutiset

”Kullanhuuhdonnan tulevaisuus turvattava” – lakialoitteella 112 edustajan tuki

Kokoomuksen lappilainen kansanedustaja Heikki Autto on jättänyt lakialoitteen, jolla pyritään turvaamaan perinteisen kullanhuuhdonnan tulevaisuus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Heikki Autton ehdottama lakimuutos mahdollistaisi kullanhuuhdonnan jatkamisen tilanteessa, jossa kolmen vuoden välein uusittavasta kullanhuuhdontalupapäätöksestä valitetaan hallinto-oikeuteen.

Esitetty lakimuutos ei vaikuttaisi alkavaan kullanhuuhdontatoimintaan, eikä kaivospiireillä tapahtuvaan koneelliseen kullankaivuun. Aloitteen on allekirjoittanut 112 kansanedustajaa.

– Vuoden 2010 kaivoslain mukaan kullanhuuhdontaluvan voimassaoloa voidaan jatkaa enintään kolme vuotta kerrallaan ja nyt on osoittautunut, että lupien uusimisesta valitetaan herkästi, Autto kuvaa ongelmaa.

Lain mukaan kaivosviranomainen voi lupapäätöksen yhteydessä määrätä, että malminetsintä-, kaivos- tai kaivosturvallisuusluvassa yksilöityihin toimenpiteisiin voidaan lupapäätöstä noudattaen ryhtyä muutoksenhausta huolimatta.

– Jostain syystä vaskoolilla kultaa huuhtovien lupa on jätetty pois tämän mahdollisuuden piiristä.

Autton lakialoite lisää kullanhuuhdontaluvan kaivoslain pykälään, jossa on lueteltu ne luvat, joiden mukaisia toimenpiteitä voidaan kaivosviranomaisen päätöksellä jatkaa varsinaisesta lupapäätöksestä tehdystä valituksesta huolimatta.

– On hienoa, että eduskunnasta löytyy yli puoluerajojen laajaa tahtoa turvata perinteisen kullanhuuhdonnan tulevaisuus, Autto iloitsee.

Autton mukaan perinteisen kullanhuuhdonnan turvaamisella on Lapissa laajempaakin merkitystä.

– Lappi on tarunhohtoinen kultamaa, jonka legendaarisesta maineesta esimerkiksi matkailuelinkeinolla on paljon ammennettavaa. Jotta tämä imago vastaa todellisuutta, tarvitaan heitä, jotka vaskoolilla kultaa huuhtovat ja myös kultahippuja oikeasti löytävät.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)