Verkkouutiset

Venäläismedia: Itä-Ukrainan ”kansantasavallat” muodostavat uuden valtion

Separatistijohtajat väittävät "Vähä-Venäjää" Ukrainan lailliseksi seuraajavaltioksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Itä-Ukrainan venäjämieliset separatistialueet aikovat muodostaa uuden liittovaltion. Asiasta uutisoivat tänään ainakin Venäjän puolustushallinnon alainen TV Zvezda ja uutissivusto LifeNews.

Niin sanotun Donetskin kansantasavallan johtajan Alexander Zakharenkon mukaan muodostettava valtio on saamassa oman perustuslain ja lipun. Vähä-Venäjäksi (ven. Malorossija) nimettävän valtion pääkaupungiksi tulisi Donetsk.

Venäläissivustot raportoivat Zakharenkon julistavan uuden valtion Ukrainan seuraajavaltioksi, jolla on oikeus edustaa koko Ukrainan aluetta. Poikkeuksen muodostaisi vain Krim, jonka Venäjä miehitti ja liitti itseensä kevättalvella 2014.

Zakharenkon ilmoitus muistuttaa Moskovasta ohjatun niin sanotun Terijoen hallituksen toimintatapaa vuonna 1939.

Kansainvälinen yhteisö on moneen otteeseen laajasti tuominnut Venäjän toimet Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Krimin miehitystä ja liittämistä Venäjään pidetään yleisesti laittomana, ja Venäjän tukemien separatistien Itä-Ukrainaan perustamia niin sanottuja kansantasavaltoja luonnehditaan usein mielikuvitusvaltioiksi.

Ukrainan ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö Oleksii Makeiev arvioi toukokuussa Verkkouutisille, että Venäjä pyrkii saattamaan lännen tapahtuneiden tosiasioiden eteen.

– Venäjä ottaa yhden askelen ja katsoo, miten länsi reagoi. Jos lännestä kuullaan vain paheksuvia lausuntoja, Venäjä ottaa seuraavan askelen. Näin jatkuu, kunnes länsi ryhtyy konkreettisiin vastatoimiin, Makeiev totesi.

Toimittaja: Heikki Hakala

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)