Verkkouutiset

Suomessa 18 000 toimintoa vaatii ympäristölupaa

Ympäristönsuojelulain uudistuksen kolmas vaihe alkaa, kertoo ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tavoitteena on muuttaa lupakäytäntöjä sujuvammaksi muun muassa karsimalla päällekkäisyyksiä ja ottamalla käyttöön yksinkertaisempia menettelyjä.

– Ympäristönsuojelulain kehittäminen on merkittävä kokonaisuudistus. Suomella ei ole varaa hitaisiin ja jäykkiin lupaprosesseihin ja ylimääräiseen byrokratiaan. Uudistamalla ympäristönsuojelulakia huolehdimme sekä ympäristönsuojelun korkeasta tasosta että toimivasta ja selkeästä luvituksesta ja lainsäädännöstä, sanoo Sanni Grahn-Laasonen tiedotteessaan.

Uudistuksen kolmannessa vaiheessa selvitetään lupakäsittelyn lisäksi edellytyksiä säätää nyt lupamääräyksissä ratkaistavista asioista toimialakohtaisissa valtioneuvoston asetuksissa ja lupamenettelyjen korvaamista toimintojen rekisteröintimenettelyllä. Rekisteröintimenettely on yksinkertainen kirjaamismenettely ilman siihen liittyvää päätöksentekoa ja näin ollen nopeampi.

Myös lupaviranomaisten eli aluehallintovirastojen ja kunnan ympäristösuojeluviranomaisten toimivallanjakoa sekä eri toimialojen ympäristönsuojelua koskevaa ohjeistusta uudistetaan. Erikseen selvitetään lupa- ja arviointimenettelyjen päällekkäisyyksien karsimista.

Eläinsuojien osalta selvitetään edellytyksiä säätää nyt lupamääräyksissä ratkaistavista asioista toimialakohtaisessa valtioneuvoston asetuksessa. Tämän jälkeen arvioidaan, missä laajuudessa asetus mahdollistaa eri toimintojen siirtämisen lupamenettelystä rekisteröintimenettelyyn tai mahdollistaa nyt lupamenettelyssä ratkaistavien asioiden määrän rajaamisen.

Ympäristöluvan varaisia toimintoja on Suomessa noin 18 000. Näistä valtion viranomaisten luvitettavina ja valvottavina on noin 7000 laitosta ja kunnissa noin 11 000.

Ympäristönsuojelulain toisen vaiheen uudistuksessa ympäristölupien automaattisesta tarkistamismenettelystä luovuttiin, maa-ainesluvan ja ympäristöluvan menettelyt yhdistyivät ja eläinsuojien ympäristölupamenettely kevenee.

Eläinsuojia poistuu uudistuksen myötä luvanvaraisuudesta 3300. Tällä hetkellä eduskunnan käsittelyssä olevan uudistuksen arvioidaan vähentävän lupahakemusten määrää noin 20 prosenttia.

Lupamenettelyiden sujuvammaksi muuttamisen osalta huomiota kiinnitetään nyt tiedottamiseen, osallistumiseen, osallistumisoikeuksien varaamiseen ja asianomaisten kuulemiseen lupamenettelyssä.

Myös Grahn-Laasosen nimittämä, ministeri Lauri Tarastin arviointiryhmä etsii parhaillaan keinoja muuttaa lupamenettelyjä sujuvammiksi. Arviointityön on määrä valmistua 28. helmikuuta ja sen tulokset otetaan huomioon kolmannen vaiheen uudistustyössä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)