Verkkouutiset

Tätä jutussa sanottiin – Ylen tv-uutiset kohautti venäläismieliseksi väitetyllä Krim-raportilla

Yleisradion tv-uutisten jutun Krimiltä sanotaan olleen rankasti Venäjä-myönteinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ylen tv-uutiset esitti tiistaina 20.30 lähetyksessään Marja Mannisen uutisjutun Krimiltä. Uutislähetys löytyy tästä Areenan linkistä. Siihen liittyvä Ylen nettisivujen juttu löytyy tästä.

Sosiaalisessa mediassa on ihmetelty tv-uutisen asetelmaa, mielikuvaa Krimin talouden kukoistuksesta Venäjän miehityksen seurauksena ja toteamusta Ukrainalle palauttamisen unohtamisesta. Uutisessa puhutaan ”liitetystä” Krimistä.

Seuraava on Ylen tv-uutisten videolta purettu käsikirjoitus uutisesta.

(Insertti:) Venäjään liitetyllä Krimillä sen sijaan vaivaa työvoimapula. Niemimaalle virtaa laitonta työvoimaa Ukrainasta.

(Ankkuri:) Sitten vähän toisenlaista työllisyysasiaa. Venäjään runsas vuosi sitten liitetyllä Krimin niemimaalla on törmätty yllättävään ongelmaan: työvoimapulaan. Vielä viime syksynä alue kärsi joukkotyöttömyydestä, mutta nyt Krimillä on toisin. Työtä tarjolla on myös Ukrainasta laittomasti tulevalle työvoimalle.

(Marja Manninen:) Ukrainalaisella Elenalla on taas takanaan 12 tunnin työpäivä lelujen torimyyjänä vajaan seitsemän euron päiväpalkalla. Torimyyntiä emme voi kuvata, sillä Jelenalla ei ole työlupaa. Laittomiin lisätöihin Krimille ajoi pakko.

(Elenan haastattelu:) Palkkani ei kerta kaikkiaan riitä normaaliin elämiseen.

(Marja Manninen:) Ukrainan talouden romahdus ja itäosien sota ovat tuoneet Krimille kymmenien tuhansien pakolaisten lisäksi myös tuhansia laittomia työntekijöitä. He eivät halua muuttaa tänne pysyvästi eivätkä ottaa Venäjän passia, ja siksi työluvan saaminen on heille vaikeaa.

(Elena:) Ilman muuta pitäisi sallia ukrainalaisten työnteko täällä. Täällä on erinomaisia paikkoja ja paljon töitä.

(Marja Manninen:) Työväkeä todella tarvitaan, sillä Krimin talous on piristynyt sen jälkeen, kun tänne alkoivat virrata Venäjän lupaamat miljardit.

(Krimin varatyöministeri Leonid Mihalevski:) Tällä hetkellä tuotanto ja jälleenrakennus laajenevat, ja ammattilaisten tarve kasvaa.

(Marja Manninen:) Työtä hakeakseen ei tarvitse mennä edes työvoimatoimistoon.

(Marja Manninen:) Kun vielä vuosi sitten täällä Krimillä oli erittäin vaikea löytää töitä, niin nyt tilanne on täysin päinvastainen. Täällä on suoranainen työvoimapula.

(Marja Manninen:) Työttömyys on pudonnut alle prosenttiin ja melkein kaikkien alojen osaajista on pulaa. Matkailusta elävällä Krimillä eritoten siivoojista, kokeista ja tarjoilijoista, mutta Venäjän keskitasoa huonommat palkat eivät houkuta varsinkaan venäläisiä.

(Terveyskylpylän johtaja Valeri Borisjuk:) Hyvää henkilökuntaa on aina vaikea saada. Meillä tarvittaisiin terveysalan henkilökuntaa ja lääkäreitä.

(Marja Manninen:) Krimin viranomaiset tietävät ongelman hyvin ja lupaavat yrittää helpottaa ukrainalaisten työlupien saantia, sillä niemimaa on tulijoista riippuvainen ja tulijat taas pienistäkin lisäansioista.

(Elena:) Ukrainassa ei ole uskoa huomiseen ainakaan siellä, missä itse asun.

(Marja Manninen:) Krimin Ukrainalle palauttamisesta ei täällä näytä haaveilevan enää juuri kukaan, sen sijaan kylläkin rajanylitysten helpottamisesta. Ukrainan ja Krimin välillä eivät kulje junat eivätkä bussit, rajan yli on käveltävä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)