Verkkouutiset

Ilmoitus sodanajan joukkojen kasvattamisesta hämmentää: ”Sooloilua”

Vihreistä kummastellaan parlamentaarisen seurantaryhmän ohittamista asiassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreistä syytetään puolustusministeri Jussi Niinistöä (ps.) sooloilusta liittyen ilmoitukseen sodanajan joukkojen kasvattamisesta tulevassa puolustusselonteossa. Helsingin Sanomien mukaan Niinistö puhui asiasta Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) seminaarissa keskiviikkona.

– Ihmettelen kyllä sitä, että puolustusministeri kertoo jo tässä vaiheessa, mikä on selonteon linjaus, vaikka ymmärtääkseni selontekoa ei ole vielä hallituskaan käsitellyt, kommentoi selonteon parlamentaarisen seurantaryhmän jäsen Krista Mikkonen (vihr.) Verkkouutisille.

Mikkosen mukaan seurantaryhmässä on käyty ”alustavia keskusteluja” sodanajan joukkojen kasvattamisesta, mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaisi ja maksaisi, sitä ei ole avattu.

– Seurantaryhmä kokoontuu seuraavan kerran vasta ensi vuoden puolella, jolloin tähän liittyvät valmiit tekstit ovat jo varmasti olemassa. Vaikea siihen on enää sitten puumerkkiä saada.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan esillä on ollut sodanajan joukkojen vahvuuden nostaminen nykyisestä 230 000:sta 280 000:nteen. Osa tästä mahdollistuisi lehden mukaan sillä, että käsitettä reserviläisjoukosta venytettäisiin myös varusmiehiin.

– Osittainhan tämä on varmasti teknistä numerokikkailua sen jälkeen, kun oikeuskansleri linjasi asiasta, pohtii Mikkonen.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan lausunnon mukaan varusmiehiä on mahdollista käyttää sodanajan tehtävissä palveluksen aikana. Mikkosen mielestä tähän liittyvät käytännön kysymykset ja kustannukset pitäisi kuitenkin avata.

Vihreät on vastustanut sodanajan joukkojen kasvattamista nykyisestä. Vihreät katsoi edellisessä puolustusvoimien rahoitusta käsitelleessä työryhmässä 2014, että joukkojen määrää tulisi laskea nykyisestä 230 000:sta, koska sodankäynti on muuttunut ja tämä vapauttaisi resursseja materiaalihankintoihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)