Verkkouutiset

”Vihervasemmisto on sokea ääri-islamille”

Tutkija Alan Salehzadehin mukaan vasemmistomieliset puolueet eivät juuri kritisoi islamismia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Harvoin olen huomannut Pohjoismaissa vihreiden ja vasemmistolaisten erityisesti kritisoivan täkäläisten islamilaisjärjestöjen tai muualla Euroopassa toimivien islamistijärjestöjen toimintaa”, Lähi-idän asioihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh kirjoittaa Iltalehden blogissaan.

Salehzadehin mukaan ”vihervasemmisto on sokea ääri-islamille”.

Hän pohtii, että eräs syistä on ehkä se, että vasemmistossa ja vihreissä toivotaan, että näin ei syntyisi islamofobiaa esimerkiksi äärioikeistolaisten kautta.

”On hyvä että vasemmistolais-vihreät oikeudenmukaisesti puolustavat tavallista muslimia ja ulkomaalaisia, mutta heidän pitäisi silti päivittää suhtautumistaan sellaisiin täällä toimiviin islamistijärjestöihin, joilla on kytköksiä poliittiseen islamismiin lähtömaassa Lähi-idässä”, Salehzadeh sanoo.

Hänen mukaansa vihreiden ja vasemmistolaisten puolueiden saavutuksia tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden saralla ei voida vähätellä.

”Heidän suhtautumisensa ääri-islamismiin, erityisesti islamilaisvaltioihin on kuitenkin kyseenalaista. Pitää myös muistaa, että näissä maissa vihreät ja vasemmistomieliset puolueet on eliminoitu politiikasta.”

Salehzadehin mielestä erityisesti Pohjoismaiden vihreät ja vasemmistomieliset ryhmät poikkeavat vastaavista muualla Euroopassa.

”Esimerkiksi harvoin olen törmännyt siihen, että nämä ryhmät kyseenalaistaisivat Iranin tai Saudi-Arabian islamilaisvaltioiden toimintaa. Ehkä syy on se, että ne niin kuin nämä maat ilmoittavat taistelevansa kapitalismia vastaan”, tutkija pohtii.

Hänen mukaansa suurvaltapolitiikkaa vastaan taistelevan vasemmiston ja länsimaista demokratiaa vastustavien islamistien kohdalla ei päde sanonta, jonka mukaan viholliseni vihollinen on ystäväni.

”Molempien leirien perimmäinen tavoite on täysin erilainen, vaikka heitä yhdistäisi yhteinen vastustaja, kapitalismi”, Salehzadeh kirjoittaa.

Alan Salehzadehin mielestä olisi hyvä, että poliittisen islamin edustaja pystyttäisiin erottamaan tavallisista muslimeista. Hänestä tulisi myös tarkistaa Suomessa toimivien eri uskonnollisten ja etnisten järjestöjen mahdolliset kytkökset ääritahoihin emämaassa ennen kuin niille jaetaan vuosittaista rahallista tukea.

”Tasa-arvosta ei pidä tinkiä sillä verukkeella että joku haluaa säilyttää omat tapansa, jos ne ovat ristiriidassa demokraattisten elementtien kanssa”, Salehzadeh sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)