IL: Venäjä karkottaa pakolaisia itärajalta - uutisoivat Suomen sulkeneen rajan

Venäjä on alkanut häätää turvapaikanhakijoita Kantalahden kaupungista, kertoo Iltalehti.

  • LKS 20160304 Border zone in Finnish-Russia border in Salla, Northern Finland on January 20, 2016. Refugees cross the border from Russia into Finland. LEHTIKUVA / KAISA SIREN

    Suomen ja Venäjän raja Sallassa.

    ()

Suomen ja Venäjän välejä hiertänyt kysymys itärajan turvapaikanhakijoista on saanut uuden käänteen.

Venäjän maahanmuuttoviranomaiset ja poliisi ovat loppuviikosta ryhtyneet karkottamaan Kantalahden kaupungista pakolaisia, joiden tarkoitus on ollut jatkaa sieltä Suomeen turvapaikanhakijoina.

– Poliisi ja (poliisin erikoisyksikkö) Omon tulivat hakemaan meitä täältä aamulla ja veivät maahanmuuttovirastoon. Siellä sanottiin, että meidän pitää ostaa heti junalippu ja poistua täältä seuraavaan aamuun mennessä, Ghanasta kotoisin oleva Jahar Malik kertoo pakolaisten majapaikaksi muodostuneessa nuhjuisessa Pomor Tur -motellissa.

Malik näyttää viranomaisten tekemää karkotuspäätöstä, jossa hänen todetaan rikkoneen maassa oleskelun edellytyksiä. Sen mukaan hänen pitäisi periaatteessa kokonaan poistua Venäjältä. Mutta todellisuudessa näyttäisi riittävän, että hän lähtee Kantalahdesta.

Pomor Turin omistaja Pavel Židkih vahvistaa, että hänen motelliinsa majoittuneet pakolaiset ovat nyt lähdössä viranomaisten vaatimuksesta. Myös toisessa pakolaisten majapaikassa Greenwich-hotellissa kerrotaan, että paikka on tyhjentynyt.

Paikallisissa tiedotusvälineissä Murmanskin alueella on uutisoitu nimenomaan Suomen sulkeneen rajansa. Todellisuudessa seulaa on kiristetty Venäjän puolella, jossa rajan tuntumaan ei enää pääse ellei Schengen-viisumi ole kunnossa.

Myös Suomen rajavartiosto on maaliskuun ensimmäisten päivien aikana tiedottanut, ettei Sallan rajanylityspaikan kautta Lapissa ole tullut yhtään turvapaikanhakijaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.