Verkkouutiset

Juhana Vartiainen: Alisuorittajien palkkaa ei tarvitsisi yleiskorotuksilla nostaa

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiaisen mukaan julkisen sektorin tehtävä ei ole työllistää vaan palvella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Juhana Vartiainen kirjoittaa Suomen Kuvalehdessä, että Suomessa ei aina ymmärretä perusasiaa. Se on se, että ”julkisen vallan pitää suorittaa mallikkaasti eduskunnan sille määräämät tehtävät, mutta ne pitää tietysti tehdä mahdollisimman vähin resurssein, veronmaksajalle ja kansantaloudelle kohdistuva rasitus minimoiden – ja siksi myös mahdollisimman pienellä, ei suurella, henkilöstöllä”.

– Erityisesti nyt taantumassa sorrutaan maireanvalheelliseen puheeseen siitä miten kuntien ja valtion tulee ”tuntea vastuunsa” työllistäjänä. Poliitikkojen on vaikeaa myöntää, että valtiovalta pyrkii tuhoamaan julkisia työpaikkoja, Juhana Vartiainen toteaa.

– Tällä ja ensi vuosikymmenellä on toimittava julkisten työpaikkojen vähentämiseksi, tietysti sillä ehdolla että palvelut tuotetaan. Tämä totuus on aina totta, mutta se on erityisen totta nyt, kun työikäinen väestö vähenee ja palvelulupausten toteuttaminen annetulla tuottavuudella ja henkilöstömitoituksella johtaa ilman uusia päätöksiä julkisen työllisyyden kasvuun ja siksi yksityisen työllisyyden supistumiseen.

Vartiaisen mukaan ”julkinen työnantaja on työmarkkinaosapuolena pehmeä, ja julkisen alan ammattiliitot tietävät tämän hyvin. Ei ole pelkästään hyvä uutinen, että maan parhaaksi työnantajaksi valitaan monopoliyhtiö Alko”.

Hän kehottaa ottamaan valtion ja kuntien työehtosopimuksissa oppia pohjoismaista yksilöllisempään palkkaukseen siirtymisessä.

– Jos alisuorittajien – joita monissa organisaatioissa on vaikka heitä ei juhlapuheissa mainita – palkkaa ei tarvitsisi yleiskorotuksilla nostaa, heistä päästäisiin helpommin eroon ja parhaille kyvyille ja ahkeroijille voitaisiin maksaa nykyistä parempaa palkkaa.

– Kuntaliitosten ylimitoitettu 5-vuotissuoja voitaisiin korvata jonkinlaisella erorahalla. Julkista irtisanomissuojaa voitaisiin heikentää. Kovempaa julkista työnantajapolitiikkaa on uskallettava puolustaa – meidän kaikkien hyödyksi, muistaen että yksityinen työllisyys nyt meillä supistuu ja että lähes kaikki verotus jossain määrin syrjäyttää yksityistä työllisyyttä ja yrittämistä, Juhana Vartiainen kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)