Verkkouutiset

Työssä uupuneet tavallista herkempiä reagoimaan negatiiviseen äänensävyyn

Työterveyslaitoksen aivotutkimushanke osoitti, että työuupuneet reagoivat herkemmin negatiiviseen äänensävyyn ja hitaammin positiiviseen äänensävyyn kuin muut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Uupuneiden aivot reagoivat nopeasti taustalta kuuluvaan puheeseen, jossa on negatiivinen, esimerkiksi vihainen sävy. Työn suorittamiseksi heidän tarkkaavaisuutensa pitäisi olla suuntautunut aivan muualle, kertoo psykologi Laura Sokka Työterveyslaitoksesta.

Tutkimukseen osallistui 41 työssä käyvää henkilöä, jotka kokevat eriasteisia työuupumusoireita sekä 26 verrokkihenkilöä.

– Tutkimme erilaisilla puheäänillä havaintotarkkuutta sekä tarkkaavuuden kaappautumista yllättäviin, voimakkaan emotionaalisesti esitettyihin ärsykkeisiin, kertoo Sokka.

Havaintotarkkuudessa työuupuneilla ei ollut ongelmaa. Sen sijaan emotionaalisilla ärsykkeillä, kuten äänensävyllä oli vaikutusta.

– Työuupuneet ovat tavanomaista herkempiä ja nopeampia reagoimaan negatiivisiin ääniin ja vastaavasti hitaampia reagoimaan positiivisiin ääniin, selittää Sokka.

Tutkimuksen aikana tutkittavan työtehtävä ei liittynyt puheääniin, vaan työssä tuli kiinnittää tarkkaavaisuus toisaalle. Aivosähkökäyrää rekisteröidään asettamalla aivojen sähköistä toimintaa mittaavia antureita tutkittavan pään pinnalle.

– Työuupumus on suomalaisessa työelämässä asia, johon on puututtava myös tutkimuksen keinoin. Nämä tulokset sekä valmisteilla olevat uudet aivotutkimukset työuupumuksesta auttavat esimerkiksi työterveyshuoltoja suunnittelemaan työuupumuksen hoitopolkuja, toteaa tutkimusta Työterveyslaitoksella ohjaava tutkimusprofessori Minna Huotilainen.

Tutkimus on julkaistu International Journal of Psychophysiology –lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)