Verkkouutiset

Digitaalisuus lisäsi television katselun vuorovaikutteisuutta

Suomalaisen digitaalisen television aikakausi on huomattavasti oletettua monipuolisempi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Digitaalinen televisio on väittelijä Pauliina Tuomen mukaan kutsunut ihmisiä ottamaan osaa TV-tarjontaan niin teknologian, temaattisen sisällön kuin sosiaalisuudenkin kautta.

Tuomi jakaa digitaalisen television aikakauden kolmeen vaiheeseen, jotka ovat interaktiivisuuden, osallistavuuden ja sosiaalisen median vaihe.

– Interaktiivisuuden aikakautta määrittävät tekstiviestipohjainen iTV-viihde, eli chatit mobiilipeleineen ja hyperventiloivine juontajineen. Osallistavuuden aikakaudella internet alkoi toimia yhä enemmän TV-lähetysten vastinparina tarjoamalla ekstramateriaalia ja lisäinformaatiota, Tuomi sanoo väitöstiedotteessaan.

Sosiaalisen median myötä internetin ohjelmakohtaisten keskustelupalstojen luoma sosiaalisuus on Tuomen mukaan siirtynyt live-lähetysten ympärille etenkin Twitterissä. Ajankohtaisen materiaalin jako taas on siirtynyt Facebookiin, jättäen ohjelmakohtaiset nettisivut lähinnä online-arkistoiksi.

– Aikakaudet toki myös limittyvät keskenään, mutta kukin vaihe pitää kuitenkin sisällään piirteitä, jotka ovat erityisiä juuri sille aikakaudelle, Tuomi kertoo.

Television tarkoitus on viihdyttää

Tuomi suhtautuu kriittisesti televisiosta käytyihin keskusteluihin ja kyseenalaistaa esimerkiksi sosiaalisen television käsitteen.

– Nykypäivän television on usein katsottu, osittain utopistisestikin, kehittyvän yhä vuorovaikutteisempaan ja sosiaalistavampaan suuntaan. Interaktiivisen TV:n kokeiluja on kuitenkin nähty jo television alkuajoista asti. Sosiaalisen median mukaan tulo ei automaattisesti tee television kuluttamisesta sosiaalisempaa, Tuomi toteaa.

Hänen mukaansa suomalaisen television lähihistoria sisältääkin huomattavasti monisyisempiä kehitysvaiheita kuin keskusteluissa tuodaan esiin.

– Televisio on kehittynyt ja kehittyy koko ajan, kun jakelukanavat ja tavat muuttuvat. Loppupeleissä televisiosisällön rooli tuntuu pysyvän samana. Sen tarkoitus on viihdyttää ja stimuloida katsojia – tapahtui se sitten sohvalla, internetissä, kahvipöytä- tai Twitter-keskusteluissa, Tuomi sanoo.

FM Pauliina Tuomen väitöskirja Inviting the Audience – Interactive, Participatory, and Social Television in Finland 2004–2014 tarkastetaan lauantaina 6. kesäkuuta Turun yliopistossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)