Verkkouutiset

Kriteerit rajaavat paikallisia turvallisuusalan yrittäjiä pois vastaanottokeskusten valvonnasta

Kansanedustaja Reijo Hongisto (ps.) puolustaa paikallisia turvallisuusalan yrittäjiä. Hänen tietojensa mukaan vastaanottokeskuksien turvapalvelujen kilpailutuskriteerit rajaavat paikallisia yrityksiä ulos.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksien turvapalvelujen kilpailutuskriteerit edellyttävät, että tarjouksen voivat jättää vain sellaiset toimijat, jotka kykenevät tuottamaan palvelut kaikissa vastaanottokeskuksissa koko maan laajuisesti, Reijo Hongisto toteaa.

Kyseisten tietojen vuoksi Hongisto kertoo saaneensa lukuisilta kotimaisilta, pieniltä turvapalveluja tarjoavilta yrittäjiltä yhteydenottoja. Yrittäjien huolena on, että Maahanmuuttovirasto suosii alan suuria toimijoita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Tällöin käy niin, että kriteerit rajaavat kotimaisessa omistuksessa olevat paikalliset turva-alan yrittäjät haun ulkopuolelle, koska niillä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia eikä aikaa laajentaa toimintaansa koko maan kattavaksi tilanteessa, jossa sopimuksen toiminta-aikaa ei voida varmistaa, Hongisto sanoo.

Näin ollen hänen mukaansa kilpailuun voisivat osallistua vain valtakunnalliset vartiointiliikeketjut, joiden omistus on pääasiassa ulkomailla.

– On varsin todennäköistä, että kilpailun voittanut iso yritys ostaa turvallisuuspalvelut alihankintana paikallisilta alan yrittäjiltä työehtoja ja hintaa kiristäen. Vaarana on myös se, että pienet yritykset ostetaan pois markkinoilta ”hintahäirikköinä”, Hongisto arvelee.

Hän huomauttaa, että suuryritykset pystyvät käyttämään hyväkseen suurta volyymiaan hintaa määrittäessään. Alihinta otetaan pois paikallisilta yrittäjiltä alihankintasopimuksen yhteydessä.

Hongiston mielestä on erittäin tärkeää, että myös kotimaisilla, paikallisilla turva-alan toimijoilla on mahdollisuus tasavertaisesti osallistua kilpailutukseen hankintalain hengessä.

Hongisto toteaa, että sisäministeriön on tarvittaessa ohjattava Maahanmuuttovirastoa vastaanottokeskusten tarvitsemia palveluja ostettaessa siten, että kilpailutuskriteereissä pisteytetään ja painotetaan paikallisten pienyritysten erityisominaisuuksia, kuten ketteryyttä ja reagointikykyä.

Reijo Hongisto kysyykin asiasta vastaavalta sisäministeri Petteri Orpolta (kok.), mihin toimiin ministeri aikoo ryhtyä, että vastaanottokeskusten turvallisuuspalvelujen kilpailutuksessa otetaan huomioon paikalliset pienet turva-alan yritykset tasavertaisesti?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)