Verkkouutiset

Hoitaja Tyksin Majakkasairaalassa. / LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

Professori muistuttaa: Sote-uudistus lisäsi kuluja

Muutokseen sisältynyt "suunnitelmatalousmalli" aiheuttaa tehottomuutta ja voimavarojen haaskaamista, Lasse Lehtonen arvioi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terveysoikeuden professori, HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen toteaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituskaudella hyväksytyn sote-uudistuksen lisänneen kuluja selvästi.

Hän vastaa ylilääkäri Risto Kuosan julkaisuun viestipalvelu X:ssä. Kuosan mukaan sote-uudistuksesta on turha etsiä syytä nykyiseen kustannusnousuun, vaikka se ”ei paranna huonoa tilannetta”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Kyllä sote-uudistus on kuluja selvästi lisännyt. Suoria muutoskuluja miljardin euron verran. IT-kulut ovat erityisesti kasvaneet, Lasse Lehtonen sanoo.

– Lisäksi pöhkösti muotoiltu ”järjestämisvelvollisuus” pakottaa kalliiden ostopalvelujen tai vuokratyövoiman käyttöön. Soten suunnitelmatalousmalli ilman kannustimia aiheuttaa tehottomuutta ja resurssihukkaa, Lehtonen jatkaa.

Viime päivinä on kiistelty pääministeri Petteri Orpon (kok.) lausunnoista sote-kustannuksiin liittyen. Pääministeri kutsui sote-järjestelmää äärimmäisen kalliiksi ja toimimattomaksi. Hän sanoi eduskunnan kyselytunnilla, ettei edellisen hallituksen laki hoitotakuusta toiminut kustannuksia nostaneen sote-ratkaisun vuoksi.

Muun muassa keskustasta näkemyksiä on arvosteltu sen pohjalta, että kustannusten nousun taustalla ovat lisäksi palkkaratkaisut, inflaatio ja työvoimapulasta johtuva vuokralääkärien käyttö. Vastaavia paineita olisi mahdollisesti ollut myös kuntapohjaisella mallilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)