Verkkouutiset

Naisille ja miehille tehdään lähes yhtä paljon sterilointeja

Sterilointien kokonaismäärä väheni viime vuonna neljä prosenttia edellisvuodesta, ja muutaman vuoden jatkunut sterilointien määrän kasvu pysähtyi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan naisten sterilointeja tehtiin vuonna 2013 noin 2 300 ja miesten sterilointeja hieman yli 2 000.

Naisille tehtävien sterilointien määrä on vähentynyt 2000-luvulla huomattavasti. Vuonna 2013 steriloinneista 54 prosenttia tehtiin naisille, kun vastaava osuus oli vielä vuonna 2000 selkeästi yli 80 prosenttia.

Suurin osa steriloinneista tehtiin 35–39-vuotiaille, ja viime vuosina steriloinnit ovat painottuneet tähän ikäryhmään. 2000-luvulla myös 30–34-vuotiaille tehtyjen sterilointien osuus on noussut samalla kun 40–45-vuotiaiden osuus on laskenut.

Sterilointien määrä on laskenut voimakkaasti viimeisten 15 vuoden aikana. Tätä selittävät muun muassa ehkäisymenetelmien valikoiman laajeneminen ja lasten hankkimisiän nousu. 1990-luvun puolenvälin jälkeen erityisesti naisten sterilointien määrä on vähentynyt.

Vuoden 1985 jälkeen tapahtunutta sterilointien yleistymistä selittää tuolloin voimaan tullut lainsäädäntö, joka salli steriloinnin pyynnöstä, jos hakija oli vähintään 30-vuotias tai hänellä oli kolme lasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)