Sampo Terho: Kilpailukykysopimusta ei olisi tarvittu, jos emme olisi eurossa

Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokas Sampo Terho virittelee paluuta Suomen omaan valuuttaan 2020-luvulla.

  • LKS 20170307 Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho STT:n haastattelussa Pikkuparlamentin tiloissa Helsingissä tiistaina 7. maaliskuuta 2017. LEHTIKUVA / JARNO MELA

    Sampo Terho.

    ()

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi ehdolla olevan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon mielestä ainoa tapa ylläpitää kilpailukykyä euroaikana ovat sisäiset devalvaatiot, jollainen istuvan hallituksen aikana on ensimmäistä kertaa tehty.

Toinen vaihtoehto on paluu omaan valuuttaan 2020-, 30- tai 40-luvulla. Omaan valuuttaan palaaminen näyttää Terhosta mahdolliselta, jopa todennäköiseltä pidemmällä aikavälillä.

– Kilpailukykysopimista ei olisi tarvittu, jos emme olisi eurossa, Terho sanoi esitellessään tänään eduskunnassa vaaliohjelmaansa.

Perustulokokeilusta sosiaaliturvan uudistamiseen

Sosiaaliturvamallin uudistaminen on Terhon mukaan seuraava suuri, sote-uudistukseen kokoluokaltaan verrattavissa oleva uudistus.

– Tulonmuodostuksen täytyy olla aina työhön kannustavaa ja me tarvitsemme siihen sosiaaliturvajärjestelmän, joka tekee myös osa-aikatyöstä ja pienipalkkaisesta työstä järkevää vastaanottaa. Siis järjestelmän, joka ei lähtökohtaisesti oleta, että ihminen on joko 40 tuntia töissä tai sitten hän on työtön, Terho sanoi.

Sosiaaliturvan uudistamiseen voi Terhon mukaan etsiä vastauksia jo tämän vaalikauden lopulla perustulokokeilun tuloksista.

– Kokeilun tarkoitus ei ole kannustaa laiskotteluun, vaan työhön. Niille, jotka eivät pysty itsestään huolehtimaan, yhteiskunnan täytyy jatkossakin antaa tarvittava turva. Mutta niille, jotka pystyvät, on annettava järkevä mahdollisuus työhön ja omien tulojensa kasvattamiseen.

Paikallista sopimista järkevää kasvattaa

Pk-yritysten ja itsensätyöllistäjien toimintaa on Terhon mielestä helpotettava kaikin tavoin. Terhon mielestä paikallista sopimista eli sopimista työpaikoilla on tulevaisuudessa järkevää kasvattaa.

– Perussuomalainen yrittäjä ei vedätä työntekijäänsä, sillä hän tietää, että hänen menestyksensä perustuu siihen, että yrityksessä on hyvä henki. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen.

Työn verotuksen on Terhon mielestä oltava matalaa erityisesti pienituloisella tai verotus on mietittävä kokonaan uusiksi negatiivisen tuloveron kautta.

Terhon mukaan ilman kakuntekijöitä ei voi olla myöskään kakunjakajia.

– Ajatus, että kakkua voitaisiin jakaa velaksi iän kaiken, on eurooppalaisin esimerkein todistettu vääräksi.

Terho linjasi, että perussuomalaisten tarkoituksena on olla muutosvoima.

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa 10. kesäkuuta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.