Verkkouutiset

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneella ei ehkä oikeutta toimeentulotukeen

Perussuomalaisten lakimieskansanedustajan Ville Tavion mukaan kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat eivät saakaan toimeentulotukea.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ville Tavion mukaan mediassa liikkuneet tiedot siitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet turvapaikanhakijat saisivat toimeentulotukea Suomessa, eivät pidä paikkaansa.

– Yksilö ei voi hankkia itselleen hyötyjä laittomasti, kuten tässä tapauksessa jäämällä oleskelemaan maahan ilman lupaa, Tavio sanoo tiedotteessaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hänen mukaansa käännytettäväksi tai karkotetuksi määrätty ei enää oleskele maassa laillisesti, eikä siten voi saada kuin enintään hätätilanteessa kiireellistä toimeentulotukea, joka käsittää lähinnä akuuttia ruoka-apua.

Mediatieto johtui Tavion mukaan aihetta sivunneesta apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin päätöksen väärästä tulkinnasta.

Ville Tavion mukaan asiasta on julkisuudessa esiintynyt myös väärä perusoikeustulkinta, jonka mukaan sosiaaliturva olisi maassa laittomastikin oleskelevan perustuslaillinen oikeus.

– Laittomasti hankittu hyöty ei kuitenkaan saa perustuslain suojaa.

Asiasta syntynyttä väärää tulkintaa siivittivät Tavion mukaan osaltaan päätöksenteon ulkopuolisten kommentoijien julkisuuteen tuomat henkilökohtaiset mielipiteet.

Ville Tavion mukaan apulaisoikeusasiamiehen päätös koski tilanteita, joissa oleskelulupaa koskeva valitus ei ole vielä saanut lainvoimaa eli tapauksia, joissa valitusta ei ole ehditty ratkaista.

– Apulaisoikeusasiamies katsoi, että toimeentulotukea voitaisiin myöntää, kun valitusprosessi on yhä vireillä. Kun valitus on kuitenkin ratkaistu ja hakija on saanut kielteisen päätöksen sekä määrätty käännytettäväksi tai karkotettavaksi, ei toimeentulotukea enää myönnetä.

– Jos myös käännytyspäätöksen saaneet henkilöt olisivat apulaisoikeusasiamiehen mukaan oikeutettuja toimeentulotukeen, kerrottaisiin tämä varmasti suoraan. Näin ei ole kuitenkaan sanottu missään, edes pohdinnan tasolla.

Muun muassa perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen on ottanut aiemmin asiaan kantaa. Ronkaisen mukaan tieto laittomasti maassa oleville maksettavien toimeentulotuesta ”tulee leviämään maailmalle kuin pääministerin Kempeleen asunnosta”.

Tällä Ronkainen viittasi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) taannoiseen lupaukseen antaa talonsa turvapaikanhakijoiden majoituskäyttöön.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)