Verkkouutiset

Kolme neljästä syö ja lähes jokainen vastaa puhelimeen – näin Suomi käyttäytyy ratissa

Liikenneturvan kyselytutkimuksen mukaan älypuhelimesta on tullut osa autoilijoiden arkea.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liikenneturvan loppuvuonna 2013 toteuttamasta kyselystä ilmenee, että peräti yhdeksän kymmenestä suomalaisesta vastaa ainakin ajoittain saapuvaan puheluun myös ajaessaan.

Joka toinen saattaa lukea saapuneen tekstiviestin ja peräti kolmasosa voi naputella tekstaria ajaessaan. Jopa kolme neljästä kertoi syövänsä tai juovansa ratin takana.

Liikenneturvan koulutuspäällikön Antero Lammin mukaan älypuhelin on nykyisin osa arkea ja sosiaalisen median käyttö ja muu asioiden hoito myös ratin takaa on tullut monelle tavaksi.

”Ajonaikaisen kännykän käytön riskejä ei ehkä tiedosteta tai ne hyväksytään”, hän toteaa Liikenneturvan tiedotteessa.

Liikenneturvasta muistutetaan, että tarkkaamattomuus nelinkertaistaa onnettomuusriskin.

Tarkkaamattomuudella tarkoitetaan ilmiötä, jossa kuljettajan huomio kohdistuu liikenteen sijasta johonkin muuhun, vaikkapa puhelimeen kilahtaneeseen pikaviestiin.

”Erityisen vaarallista on viestien lukeminen ja niihin vastausten kirjoittaminen. Silloin sekä katse että ajatukset ovat pois ajamisesta”, Lammi kertoo.

”Aivot pystyvät keskittymään tietoisesti vain yhteen tehtävään kerrallaan. Koska huomiota voidaan nopeasti vaihtaa tehtävien välillä, moni kuvittelee kykenevänsä niin sanottuun multitaskingiin. Todellisuudessa asioita jää kokonaan näkemättä ja reagointi nähtyihinkin asioihin hidastuu.”

Liikenneturvan tutkimuksen aineisto kerättiin marras-joulukuussa 2013 internetpaneeli GallupForumissa. Kaikkiaan haastateltiin 1677 henkilöä, joista autoilijoita oli 1353 eli 81 prosenttia. Tutkimuksen suoritti TNS Gallup Oy.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)