Verkkouutiset

Yrittäjien mukaan paikallisen sopimisen laajentaminen toisi yli 60 000 työpaikkaa

Suomen yrittäjien mielestä lainsäädännöllä täytyy mahdollistaa se, että työpaikalla voidaan poiketa työehtosopimuksen työaikoja ja palkkoja koskevista määräyksistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen yrittäjien hallitus ehdottaa laajaa ja syvällekäyvää työelämä- ja työmarkkinauudistusta, joka lisää merkittävästi työpaikkasopimista, tuo reilua kilpailua työmarkkinoille, purkaa yleissitovuutta, keventää työelämän sääntelyä ja vastaa modernin työ- ja yrityselämän tarpeisiin. Uudistuksen lähtökohtana pitää olla yritysten sekä kansantalouden kasvun vauhdittaminen ja työttömyyden nujertaminen.

Suomen Yrittäjien hallituksen mielestä lainsäädännöllä pitää mahdollistaa se, että yhteisellä työpaikkakohtaisella sopimuksella voitaisiin poiketa työehtosopimuksen työaikoja, palkkoja ja erilaisia korvauksia koskevista määräyksistä. Näin yrittäjien mukaan parannettaisiin huomattavasti pk-yritysten mahdollisuutta työllistää.

Yrittäjien mielestä yleissitovan kentän yritykset on saatettava tasa-arvoiseen asemaan työpaikkasopimisessa tavalla, joka ei syrji ketään ja joka on perustuslain mukainen.

Paikallisen sopimisen rohkea laajentaminen toisi Suomeen 60 000–65 000 uutta työpaikkaa. Arvio perustuu työ- ja elinkeinoministeriön, Finnveran ja Suomen yrittäjien Pk-yritysbarometriin.

Hallitus on asettanut tavoitteekseen 110 000 työpaikkaa tällä hallituskaudella. Kilpailukykysopimuksen arvioidaan tuovan vain 35 000 paikkaa.

Suomen yrittäjien mukaan on vahingollista, että työmarkkinakeskusjärjestöt sopivat keskenään järjestäytymättömien yritysten ja työntekijöiden asioista, vaikka ne eivät edusta niitä lainkaan.

– Demokratiaan ei kuulu myöskään se, että järjestöt kilpailukykysopimuksessa vaativat, ettei hallitus edistäisi paikallista sopimista laajemmin kuin järjestöt ovat sopineet. Kansanvaltaisessa markkinataloudessa eduskunnan enemmistön tukea nauttivan hallituksen tehtävä on tehdä lakiesityksiä – tietenkin osapuolia kuullen, yrittäjien hallitus toteaa.

Yrittäjät vaativat palaamaan työpaikkasopimisen edistämiseen hallitusohjelman kirjausten mukaisesti on pikaisesti palattava.

Suomen Yrittäjät on nimennyt työmarkkinajohtajaksi varatuomari Janne Makkulan, 39. Samalla Suomen Yrittäjät lisää työmarkkina-asioihin liittyvää edunvalvontaa ja palvelua sekä yksinyrittäjien neuvontaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)