Verkkouutiset

Venäjän ulkoministeriö suomalaisille: Miten voitte elää tuollaisessa Venäjä-pelossa?

Venäjän valtion median mukaan venäläisten tonttikaupat pelottavat suomalaisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän valtion omistama media Sputnik kertoo tässä venäläisten tonttikauppojen viime aikoina Suomessa herättämästä keskustelusta.

”Venäjän nälkä suomalaisiin kiinteistöihin kasvaa jälleen. Suomen turvallisuuspalvelu on ilmaissut huolensa siitä, että kiinteistöjä saatetaan hankkia sotilaallisiin tarkoituksiin, vaikka kaupat vaikuttavatkin olevan hyödyksi molemmille osapuolille”, venäläismedia kirjoittaa.

Juttu on otsikoitu ”Pelon kalvamat suomalaiset tuntevat olonsa levottomiksi venäläisille myytyjen kiinteistöjen takia”.

Suojelupoliisin varoitus venäläisten tonttikaupoista oli näkyvästi esillä Suomen mediassa viime viikolla.

Supon eduskunnan hallintovaliokunnalle toimittamassa lausunnossa todetaan muun muassa, että jatkuvasti havaitaan toimenpiteitä, joilla valmistaudutaan kriisitilanteessa vaikuttamiseen. Tässä yhteydessä mainittiin maakaupat Suomessa.

”Vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voi kuitenkin rakentaa kiinteistölleen rakennelmia, joita vieras valtio voisi kriisitilanteessa hyödyntää esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa”, suojelupoliisi totesi.

Tämä on käytännössä suora viittaus Venäjän Ukrainan Krimin valloitusoperaatiossa käyttämiin niin kutsuttuihin ”pieniin vihreisiin miehiin”.

Sen jälkeen mediassa on julkaistu laajoja selvityksiä venäläisten epäilyttävistä kiinteistöomistuksista ja niihin liittyvästä toiminnasta. Verkkouutiset on listannut kiintoisia kohteita tässä.

Venäläisjutussa käydään läpi asian uutisointia Suomessa. Sputnik huomauttaa kuitenkin eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) sanoneen nimenomaisesti, että ”Supon raportissa ei mainita Venäjää nimeltä”.

Uutisen mukaan kiinteistöjen myynti sotilaskohteiden ja tärkeiden meri- ja maaliikenneväylien sekä muiden strategisesti merkittävien kohteiden läheltä ”aiheuttavat Supolle päänsärkyä”.

Venäläismedian mukaan suomalaiskeskustelu on huomattu myös Venäjän ulkoministeriössä.

– En rehellisesti sanottuna tiedä, kuinka tällaisessa pelossa voi edes elää. Mielestäni se on todella lähellä vainoharhaisuutta, ministeriön tiedottaja Maria Zaharova kommentoi.

Hänen mukaansa ”Suomen Venäjä-pelko voi aikanaan kasvaa maniaksi”.

Venäjän media ottaa kantaa Supon raportissa mainittujen ”tunnuksettomien joukkojen” mieleen tuomaan Krimin skenaarioon.

Jutussa siteerataan Helsingin yliopiston tutkijan Markku Kangaspuron MTV:lle antamia kommentteja. Tutkijan kerrotaan pitävän Krimin kaltaisia tapahtumia mahdottomina Suomessa, koska ”Krim oli pääasiallisesti venäjänkielinen ja sen asukkaat suhtautuivat lämpimän myönteisesti Venäjään”.

Sputnik siteeraa myös Aleksanteri-instituutin tutkijan Hanna Smithin lausuntoja. Smithin kerrotaan sanoneen Uutisvuokselle, etteivät venäläiset lomailijat Suomen maaseudulla ole uhka, vaikka ”omistuskuviot voivatkin olla sekavia”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)