Verkkouutiset

”Mandaatti” julki – tämä oli hallituksen toimintalinja: Suomi halusi Kreikan väliaikaisesti pois eurosta

Eduskunta julkisti valtioneuvoston toimintalinjan Kreikka-asiassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroryhmän viime lauantain 11.7.2015 ja torstain 16.7.2015 sekä euromaiden päämieskokouksen 12.7.2015 Suomen valmisteluasiakirjat julkistettiin perjantai-iltana eduskunnan verkkosivuilla.

Asiakirjoista ilmenee kaivattu tieto Suomen virallisista toimintalinjoista. Suuri valiokunta yhtyi valtioneuvoston esityksiin, mutta ”pyydetyn vaiteliaisuuden” eli neuvottelutaktiikan vuoksi niistä ei kerrottu tarkka.

* Valtioneuvoston kanslian perusmuistion 12.7.2015 (aamu) mukaan Suomen sanatarkka toimintalinja oli seuraava:

Suomi katsoo, että Kreikan nyt esittämä uudistusohjelma ei vastaa lainkaan siltä edellytettyä.

Lisäksi, kun otetaan huomioon kansanäänestyksen tulos ja Kreikan tilanteen vaatimat uudistukset, on selvää, ettei ole olemassa edellytyksiä kestävälle ohjelmalle, ja siihen tarvittavalle omistajuudelle eikä riittävää poliittista tahtoa sellaisen täytäntöön panemiseksi.

Kestävä ratkaisu Kreikan talousongelmiin on löydettävissä vaihtoehdossa, jossa Kreikka on väliaikaisesti rahaliiton ulkopuolella. Tässäkin vaihtoehdossa Kreikka tulee tarvitsemaan ulkopuolista apua.

Suomi katsoo, että Kreikan ehdotus ei muodosta riittävää pohjaa periaatepäätökselle EVM-ohjelmaneuvottelujen aloittamiseksi.

Jatkoprosessissa voidaan tarkastella eri etenemisvaihtoehtoja.

* Toisessa muistiossa iltapäivällä 12.7.2015 linjaan lisättiin seuraava kappale:

Suomi ei voi hyväksyä neuvotteluiden aloittamista uudesta EVM-ohjelmasta. Suomi ei kuitenkaan yksinään estä neuvottelujen alkamista.

* Kolmas valmisteluasiakirja oli torstain 16.7.2015 E-jatkokirje, joka koski neuvottelujen aloittamista mahdollisesta rahoitustuesta.

Asiakirjassa Suomen toimintalinja koostuu 12 kohdasta. Niistä viimeisessä todetaan, että:

Suomi voi hyväksyä Euroopan rahoitusvakausmekanismin käyttämisen siltarahoituksen tarjoamiseksi Kreikalle edellyttäen, että myös euroalueeseen kuulumattomat jäsenvaltiot hyväksyvät tämän. Suomi voi harkita vuonna 2014 sulkutilille maksettujen SMP-tuottojen käyttämistä osana järjestelyä tavalla, joka voisi edesauttaa ERVM:n käyttämistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)