Verkkouutiset

Sunnuntaisuomalainen: Keskustan tavoitteena maakuntahallinto ja verotusoikeus maakunnille

Keskusta haluaa nostaa pöydälle laajan maakuntauudistuksen, jos puolue pääsee vaalien jälkeen johtamaan hallitusneuvotteluita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puoluesihteeri Timo Laaninen kertoo Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa, että keskustan tavoitteena on maakunnallinen itsehallinto, jossa maakunnilla olisi verotusoikeus ja erillisillä vaaleilla valittavat valtuustot.

Ensisijaista Laanisen mukaan on ratkaista sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen. Tämän lisäksi puolue on valmis siirtämään maakunnille valtion aluehallinnon tehtäviä ja toisen asteen oppilaitokset.

Maakuntamallin puolesta ovat liputtaneet esimerkiksi Tampereen yliopiston kunnallispolitiikan professori Arto Haveri ja vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara.

Soininvaaran mukaan sote-uudistuksessa olisi vältetty perustuslain karikot, jos olisi menty suoraan maakuntamalliin vaaleineen ja verotusoikeuksineen.

Haveri uskoo, että kunnilla menisi paremmin, jos niiden asioista huolehdittaisiin kansanvaltaisissa maakunnissa.

– Itsehallinnollinen maakunta yhdessä kuntien kanssa olisi voimakas elinvoiman edistäjä alueilla. Suomi on yksi yhdeksästä EU-maasta, jossa ei ole kansanvaltaista maakuntaa. Muut vastaavat maat ovat kaikki pieniä, kuten Malta, Kypros, Luxemburg ja Baltian maat, Haveri huomauttaa.

Myös keskustan kansanedustaja Seppo Kääriäinen korostaa, että puolue ajaa Suomeen yleiseurooppalaista hallintomallia.

– Tämä ei ole ideologinen pakko, vaan sen puolesta puhuvat käytännön tarpeet, Kääriäinen perustelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)