Verkkouutiset

Akava eläkesovun auki repimisestä: Ei käy, Juha Sipilä

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäderin mukaan Emu-puskureiden käyttö työeläkemaksujen alentamiseen tarkoittaisi sitä, että viime syksynä neuvoteltu eläkesopimus pitäisi avata.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on ehdottanut, että työeläkemaksuja alennettaisiin kahdella prosentilla Emu-puskureiden avulla.

– Täytyy sanoa gallupjohtajalle, että ei kiitos! Kyllä meillä on palkansaajapuolella nyt se linja, että tätä asiaa ei revitä auki. Me emme ole kiinnostuneita kerta kaikkiaan. Ei käy, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo.

Akava jäi viime syksynä pois eläkesopimuksesta korotetun karttuman puuttumisen vuoksi, mutta seisoo muutoin eläkesovun takana. Eläkesopimuksessa on sovittu työeläkemaksun taso seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

– Jos nyt alennetaan, niin silloinhan eläkesopimus revitään auki. Eläkeratkaisu on tehty niin, että maksut ja etuudet ovat tasapainossa. Jos yksi nurkka revitään auki, niin kyllä se hankala silloin on.

Työmarkkinakeskusjärjestöillä veto-oikeus

Eläkesopimukseen on kirjattu, että Emu-puskuria on mahdollista käyttää työeläkemaksun säätelyyn erikseen tehtävillä päätöksillä, mutta se edellyttää työmarkkinaosapuolten yksimielisyyttä.

Fjäderin mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että millä tahansa työmarkkinakeskusjärjestöllä on asiassa veto-oikeus.

– Kyllä sanon näin, että ei Akava nyt ole kiinnostunut repimään tätä auki.

Fjäder perustelee näkemystään sillä, että rahojen palauttaminen olisi vaikeaa. Jos työmarkkinaosapuolet päättäisivät käyttää Emu-puskurin varoja työeläkemaksun sääntelyyn, samalla pitäisi päättää, millä aikavälillä maksu palautetaan eli mitoitetaan normaalia maksutasoa korkeammalle tasolle, jotta summa saadaan kerätyksi takaisin Emu-puskuriin.

Työeläkemaksu jakautuu puoliksi työnantajan ja palkansaajan kesken, joten valtiolla ei ole siihen päätösvaltaa.

Eläkesopimuksen mukaan Emu-puskuria voidaan käyttää työeläkemaksun alentamiseen enintään 0,8 prosenttia palkkasummasta vuodessa, joten Sipilän ehdottama kaksi prosenttia ei olisi edes mahdollista.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly on ollut samoilla linjoilla kuin Akavan Fjäder. Elinkeinoelämän keskusliitossa sen sijaan on valmiutta neuvotella Emu-puskurin käytöstä työeläkemaksun alentamiseen.

– Emu-puskuri (on) tarkoitettu käytettäväksi kun menee huonosti. Nyt menee, EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari kirjoitti Twitterissä.

Hänen mielestään neuvotteluiden käynnistäminen ei tarkoita eläkesopimuksen avaamista.

– Aina voi neuvotella, Rantahalvari kirjoitti.

Työmarkkinajärjestöt sanelisivat hallitusohjelman

Keskustan Juha Sipilä on puhunut myös yhteiskuntasopimuksesta. Eilen Ylen vaalitentissä keskustan Sipilä sanoi, että yhteiskuntasopimusneuvotteluita käytäisiin yhtä aikaa hallitusneuvotteluiden kanssa, eikä ministerisalkkuja jaettaisi ennen kuin yhteiskuntasopimus on solmittu.

Fjäder ihmettelee, mitä Sipilä tarkoittaa yhteiskuntasopimuksella: onko kysymys vanhanmallisesta tuposta, jossa on mukana työrauha, palkankorotukset, työelämän asiat, investoinnit, elvyttäminen, vai onko kysymys julistuksesta.

– Mitä se yhteiskuntasopimus on? Onko hänellä uusi idea, että työllisyys- ja kasvusopimus laitetaan roskakoriin? Aikooko hän avata sen, ettei sitä jatketa, vaan syntisi jokin uusi kolmevuotinen palkkasopimus, jossa on kaikenmaailman muita asioita? Silloinhan tapahtuu se, että työmarkkinajärjestöt alkavat pitkälti sanella hallitusohjelmaa.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen tarkoituksena on neuvotella työllisyys- ja kasvusopimuksen kolmannesta vuodesta kesäkuun puoliväliin mennessä. Sopimus koskee ainoastaan palkkoja ja hallituksen toimia ratkaisun tueksi.

Ei nimeä paperiin ennen hallitusta

Fjäder toteaa, että yhteiskuntasopimuksen kaltaisen sopimuksen tueksi tarvitaan hallituksen toimenpiteitä, joten lupauksia ja päätöksiä tehtäessä täytyy olla toimiva hallitus.

– Silloin ollaan varmaan toukokuun loppupuolella. Eihän kukaan meistä, ainakaan minä, laita nimeään paperiin ennen kuin me tiedämme, mitä ne hallituksen toimenpiteet ovat, Fjäder toteaa.

Fjäderin mukaan parissa viikossa voi olla mahdollista saada aikaiseksi jonkinlainen julistus siitä, että Suomi on pahassa tilanteessa ja kaikki pyrkivät parempaan työllisyyskehitykseen, mutta ei tupon kaltaista yhteiskuntasopimusta.

– Se on liian lyhyt aika. Ei se onnistu.

Fjäder uskoo, että Sipilä voittaessaan vaalit tulee kutsumaan työmarkkinajärjestöt koolle katsoakseen, onko yhteiskuntasopimus mahdollinen.

– Tietenkin Akavakin menee mukaan katsomaan, mutta kun olen katsonut tätä pelikuviota, niin kuulostaa vähän epärealistiselta, että syntyisi jokin sopimus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)