Verkkouutiset

Osmo Soininvaara: Ruotsissa on jo todella ongelmallisia asuinalueita

Kirjailija ja pitkän linjan poliitikko varoittaa eri sosiaaliluokkien jakautumisesta omille alueilleen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Sitä varten on Lotto, että voidaan arpoa köyhien keskuudesta osa parempaan asemaan. Jos haluamme käyttää tietyn rahamäärän pienituloisten asumisolosuhteiden parantamiseen, se tulee käyttää kaikkien samassa asemassa olevien kesken tasaisesti esimerkiksi kohentamalla sosiaalisesti leimautuneita lähiöitä”, kirjailija ja pitkän linjan vihreiden kansanedustaja ja ministeri Osmo Soininvaara kirjoittaa blogissaan.

Hän viittaa Helsingin Jätkäsaaren ARA-tontteihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Soininvaaran mielestä niiltä pienituloisilta, jotka on arvottu asumaan Jätkäsaareen, kannattaisi kysyä, ottaisivatko he rahan mieluummin verotta käteisenä, jos he vastaavasti joutuisivat muuttamaan tavalliseen lähiöön.

”Todennäköisesti useimmat ottaisivat edun rahana, koska olisihan se monta sataa euroa kuussa, mikä vaikuttaa paljon pienissä tuloissa”, Soininvaara toteaa.

Hänen mukaansa sosiaalisessa sekoittamisessa ei tällä logiikalla ole ”päätä eikä häntää”.

”Jos kukin hakeutuisi asumaan oman maksukykynsä mukaiselle alueelle, eri sosiaaliluokat asuisivat omilla alueillaan eivätkä edes näkisi toisiaan. Tästä seuraisi kansan voimakas jakautuminen, mistä ei hyvä seuraisi. Ne maat, jotka ovat näin menetelleet, maksavat siitä sosiaalisen luottamuksen häviämisenä raskaasti. Jo Ruotsissa on todella ongelmallisia asuinalueita”, Soininvaara toteaa.

Toinen asia koskee hänen mukaansa lapsia ja heidän tulevaisuuttaan. Soininvaara pitää sosiaalista liikkuvuutta yhtenä suomalaisen yhteiskunnan suurista vahvuuksista. Se, että köyhistä oloista voi nousta koulutuksen avulla ylöspäin, on Soininvaaran mukaan sekä oikeudenmukaista että taloudellisesti järkevää. Näin yhteiskunta saa hänen mukaansa valjastettua koko kansan lahjakkuusreservit käyttöönsä.

Osmo Soininvaara muistuttaa, että yhteiskunnan keinot sosiaalisen sekoittumisen aikaan saamiseksi ovat kuitenkin rajalliset.

”Voimme kyllä sijoittaa sosiaalista asuntotuotantoa kalliisiin kaupunginosiin, mujtta emme voi pakottaa rikkaita muuttamaan halpoihin. Kultahammasrannikkojakin pahempi ongelma ovat köyhien asuttamat slummit, ja juuri niitä vastaan meillä ei oikein ole keinoja”, hän toteaa.

Soininvaaran mukaan Helsingin kantakaupungissa onkin meneillään voimakas gentrifikaatio. Suurin osa asuntokannasta on vapaarahoitteista. Markkinat määrittävät hinta- ja vuokratason.

Soininvaaran mukaan Hitas-asunnotkaan eivät ole vastaus esimerkiksi Jätkäsaaren tilanteeseen. Hänen mukaansa ainoa tapa estää sen muodostuminen rikkaiden asuinalueeksi on järjestää alueelle vuokra-asuntoja, jotka myös pysyvät sellaisina.

”Asuntopula saa aikaan sen, että asunnot ovat kalliita kaikkialla Helsingin seudulla. Jos asuntopula joskus helpottaa, asuntojen hinnat ja vuokrat laskevat huonoiksi koetuilla asuinalueilla todella alas. Syntyy markkinaehtoisia slummeja”, Osmo Soininvaara varoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)