Verkkouutiset

Juha Sipilän mukaan keskiolutkanta onkin ”taustalinjaus”, ei keskustan ohjelma

Keskustan puheenjohtajan mukaan keskiolutta ei poisteta kaupoista. Vielä maanantaina keskustan muu johto oli puolueen kannasta toista mieltä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskiolutkohun keskelle joutuneen keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tapasi tiedotusvälineitä eduskunnassa tiistaina kello 14 jälkeen.

Hän vitsaili sisään tullessaan, että ”valitettavasti ei ole olutta tarjolla, kun eilen kaikki kupit ovat kaatuneet asian tiimoilta”.

Juha Sipilä ironisoi, että ”asia on nyt tällä hetkellä valtakunnan tärkein asia, koska aihe kiinnostaa”.

– Keskiolut pysyy kaupoissa. Olkaa huoleti. Keskusta ei sitä sieltä tule viemään pois, Juha Sipilä sanoi.

– Eilisen uutisoinnin perusteella keskustan tärkein vaalitavoite olisi keskioluen vieminen kaupoista pois. Täytyy sanoa, että tämä oli minulle täysi yllätys. Minun täytyy kantaa siitä tietenkin myös vastuu.

– Viestimme ei ole mennyt perille, tai sitten viestiämme on hieman häiritty.

Sipilän mukaan ”tämä alkoholipolitiikan keino ei ole meidän vaaliohjelmassamme, eikä se ole myöskään meidän strategisessa hallitusohjelmavaihtoehdossamme”.

– Olemme nyt tehneet vaaliohjelman uuteen muotoon. Siinä on tämä kakkara, johon on kiteytetty meidän utp-linjauksemme. Siinä on neljä lohkoa, joissa kussakin on neljä kärkitavoitetta. Näistä neljästä kärkiasiasta on sitten tehty kiteytys sinne vaaliohjelmaan. Tämä muodostaa meidän vaaliohjelmamme, hän selvitti.

– Sitten me julkistimme kaksi viikkoa sitten meidän strategisen hallitusohjelmavaihtoehtomme, jossa on viisi kärkitavoitetta ja kunkin kärkitavoitteen alla kärkihankkeet.

”Tämä jätettiin pois”

Juha Sipilä kertoi keskustan tehneen neljän vuoden aikana noin 30 taustalinjausta. Hän sanoi kehottaneensa työryhmiä rohkeuteen ja nostamaan esiin myös vaikeita asioita.

Sipilä sanoi kantavansa myös alkoholipoliittisesta taustalinjauksesta täyden vastuun.

– Se alkoholipoliittinen linjauksemme esitettiin vuonna 2013 ja siitä käytiin silloin keskustelua. Saimme siitä runsaasti palautetta. Sen perusteella syksyllä 2014, kun ruvettiin kokoamaan vaaliohjelmaamme, tämä keino jätettiin meidän vaaliohjelmastamme pois.

Keskustajohtaja jatkoi ottavansa vastuun myös siitä, että keskustan nettisivuilla kakkaran alla oli linkki taustamuistioihin ”ja se ehkä on sotkenut sitä mikä on vaaliohjelma ja mikä on taustalinjaus”.

– Nämä linkit on nyt otettu sieltä pois tai otetaan pois.

Ne oli otettu pois tiistaina iltapäivällä.

Juha Sipilän tiistaiset puheet ovat ristiriidassa keskustan johdon aiempien kommenttien kanssa.

Maanantaina keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen vahvisti Uudessa Suomessa, että keskioluen poisto kaupoista on vaaliohjelmassa ja otetaan esille hallitusneuvotteluissa.

Maanantaina illalla keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko totesi Ilta-Sanomissa, että tavoite on puolueessa yksimielisesti hyväksytty. ”Tämä on puoluehallituksen ja puoluekokouksen hyväksymä. Lisäksi on ollut aloitteita puoluekokouksessa. Olen ollut vetämässä työryhmää”, Saarikko totesi.

”Ruksit päälle”

Keskusta lähetti tiistaina myös tiedotteen asiasta. Se kuului seuraavasti:

”Keskusta: Keskiolut pysyy kaupassa – alkoholihaittoihin silti puututtava

Alkoholihaittojen vähentäminen on tavoite, josta Keskusta ei tingi ennen vaaleja tai vaalien jälkeen. Sen sijaan Keskusta ei kannata kolmosoluen siirtämistä Alkoon.

– Tälle keinolle on laitettu ruksit päälle, Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo.

– Julkisuudessa on syntynyt käsitys, että kyse olisi Keskustan kärkitavoitteesta eduskuntavaaleihin. Keino on löytynyt yksittäisenä toimenpiteenä Keskustan vuodelta 2013 olevasta taustalinjauksesta, jota on viime päivinä pidetty näkyvästi esillä. Kahden vuoden aikana saadun palautteen pohjalta tätä keinoa ei kuitenkaan nostettu viime syksynä vaaliohjelmaan.

– Alkoholihaittojen vähentämiseen on löydettävä muita vaikuttavia keinoja. Näistä toivomme rakentavaa keskustelua ja otamme mielellämme hyviä ehdotuksia vastaan. Kyseessä on yhteiskunnalle miljardiluokan kysymys, mittaamattomista inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan.

Keskustan vaaliohjelma muodostuu viime viikonloppuna julkaistusta kakkarasta ja siitä johdetusta viidestä tavoitteesta Suomelle. Selvyyden vuoksi linkitykset vaalikauden aikana tehtyihin taustalinjauksiin on nyt poistettu Keskustan verkkosivuilta vaaliohjelman alaviitteestä.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)