Verkkouutiset

”Tuhoaa kaikki uhat” – tällainen on Venäjän S-400-ohjusjärjestelmä Suomen rajalla

Venäjä on sijoittanut pitkälle Suomen ilmatilaan yltäviä S-400-ohjusjärjestelmiä Pietarin alueelle ja Kuolan Niemimaalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä sijoitti hiljattain lisää edistyneitä S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmiään Leningradin alueelle lähelle Suomen rajaa. Radio Free Europe esittelee tässä kartta-analyysissään Venäjän länsirajalle sijoitettuja S-300- ja S-400-ohjusjärjestelmiä ja alueita, joille niiden kantama yltää.

Suomen kannalta mielenkiintoisia ovat juuri Pietarin alueelle sekä Kuolan Niemimaalle tiettävästi sijoitetut S-400-järjestelmät.

S-400-ohjusten vahvistettu kantama on noin 250 kilometriä. Ohjusten todelliseksi kantamaksi arvioidaan kuitenkin jopa 400 kilometriä.

Karttakuvien perusteella Pietarin alueen ohjuksien kantama voisi siis helposti kattaa käytännössä koko Etelä-Suomen ilmatilan. Kuolan niemimaalta ohjusten kantaman sisälle jäisivät Radio Free Europen osoittama sijoituspaikka huomioiden esimerkiksi Sodankylän ja Kittilän alueet.

S-400 on kehittynein Venäjän asevoimien käytössä olevista ohjusjärjestelmistä. Valmistaja Almaz-Anteyn mukaan se kykenee tuhoamaan ”kaikki nykyiset ja tulevat ilmauhat”. Järjestelmän väitetään kykenevän havaitsemaan tehokkaasti myös häiveteknologiaa hyödyntävät kohteet.

S-400 koostuu neljästä tai useammasta liikkuvasta ajoneuvoyksiköstä. Järjestelmään kuuluu ohjusten laukaisuajoneuvon lisäksi pitkän matkan valvontatutka, joka havaitsee maalin, ohjukset kohteeseen ohjaava tutka ja komentoajoneuvo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)