Verkkouutiset

Reserviupseerit: Puolustusvoimauudistus on näytön paikka

Yleiseen asevelvollisuuteen ja laajaan reserviin perustuvan puolustusratkaisumme uskottavuus ei yksinkertaisesti tulevaisuudessa enää kestä vuosien 2012–2014 mitättömän alhaisia kertausharjoitusmääriä, sanoo Reserviupseeriliiton (RUL) puheenjohtaja Mikko Halkilahti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Toivottavasti puolustusvoimille saadaan materiaalihankintoihin lisärahoitusta vuodesta 2016 alkaen, sillä muuten ensisijaiseksi kärsijäksi koituu jälleen kerran reserviläisten koulutus, totesi Mikko Halkilahti RUL:n liittovaltuuston kokouksessa Helsingissä lauantaina.

Hän totesi, että puolustusvoimauudistuksen yksityiskohtien tultua julki on keskusteltu paljon muun muassa sodan ajan joukkojen kokonaismäärästä ja vähenevistä sodan ajan sijoituksista. Keskustelussa on noussut esille erityisesti kaksi kysymystä.

– Ensiksikin paljon on pohdittu kuinka vapaaehtoisuus voitaisiin huomioida mahdollisimman tehokkaasti puolustusvoimien sodan ajan sijoituksissa. Toinen keskustelua herättänyt asia on se, löytyykö kokeneemmalle, koulutetulle reserville tehtäviä muiden turvallisuusviranomaisten ja kuntien häiriö- ja poikkeusalojen organisaatioista, Halkilahti sanoi.

Osana puolustusvoimauudistusta on tehty reservin ja vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen kehittämissuunnitelma. Mukana suunnitteluprosessissa oli myös Reserviupseeriliitto.

– Erityisen tärkeä asia on vapaaehtoisuuden hyödyntäminen mahdollisimman hyvin. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. sitä, että reserviläisten osaaminen ja sitoutumishalukkuus huomioitaisiin nykyistä paremmin ja että reserviläisten käyttöä lisättäisiin puolustusvoimien koulutustapahtumien suunnittelu- ja kouluttajatehtävissä, Halkilahti sanoi.

Hänen mukaansa monille aktiivisille, oma-aloitteisille ja kyvykkäille reserviläisille tarjoutuu sa-tehtäviä tulevissa puolustusvoimien paikallisjoukoissa.

– Paljon kokenutta reserviä kuitenkin vapautuu sa-sijoituksista vuodenvaihteessa. Nyt on kiire hyödyntää näiden reserviläisten osaamista muiden turvallisuusviranomaisten poikkeusolon organisaatioissa. Tässä asiassa tarvitaan eri hallinnonalojen ja toiminnassa mukana olevien järjestöjen tiivistä yhteistyötä, Halkilahti sanoi.

Puolustusvoimauudistus saadaan valmiiksi vuoden 2015 alussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)