Verkkouutiset

Hallituksen ideologinen liima: patriotismi ja protestanttinen työetiikka

Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Risto E.J. Penttilän näkemyksen mukaan Eurooppa-politiikan ei pitäisi tarjota ylitsepääsemättömiä esteitä tulevalle hallitukselle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Patriotismi, tarkemmin ilmaistuna keskustaoikeistolainen patriotismi, on se liima, joka pitää kolmen suuren hallituksen kasassa, kirjoittaa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä blogissaan.

Penttilän mukaan kokoomuksen patriotismi on kansainvälisintä. Sen mukaan Suomi voi kukoistaa parhaiten osana avointa Eurooppaa. Keskustan patriotismissa on alueellisia ja kansallisia painotuksia. Sen mukaan Suomi menestyy silloin, kun sen eri osat ovat elinvoimaisia. Perussuomalaisten patriotismi on nationalistista. Sen keskeinen idea on kansallisvaltion puolustaminen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Merkillepantavaa on, että perussuomalaiset eivät vaadi Suomen eroa EU:sta tai edes eurosta. Eurooppa-politiikan ei siis pitäisi tarjota ylitsepääsemättömiä esteitä, Penttilä huomauttaa.

Kaikki kolme puoluetta vannovat protestanttisen työetiikan nimiin. Myös suhtautuminen teollisuuteen ja yrittämiseen on myönteistä, vaikka painatuksissa on eroja. Kokoomus suosii markkinataloutta. Keskusta elinkeinopolitiikkaa. Perussuomalaiset teollisuuspolitiikkaa.

– Omistamistakin suvaitaan, vaikka painostuksissa on eroja puolueiden välillä.

Puolueet ovat Penttilän mukaan aatteellisesti konservatiivisia, tosin kokoomuksen ajattelussa liberalismilla on aiempaa korostuneempi asema. Penttilän mielestä kolmen suuren hallitus on aatteellisesti riittävän yhtenäinen voidakseen menestyä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)