Verkkouutiset

Rehtorit: Lukiokoulutuksen supistaminen verhotaan orwellilaiseen uuskieleen

Suomen Rehtorit ry:n mielestä maamme koulutuspolitiikkaa vaivaa tällä hetkellä näköalattomuus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovalta tavoittelee Suomen nostamista maailman osaavimmaksi kansakunnaksi, mutta laiminlyö keinot, sanovat rehtorit.

– Samanaikaisesti kun esimerkiksi oppimisen digitalisoituminen ja ylioppilastutkinnon uudistus edellyttäisivät panostamista sähköisiin oppimisympäristöihin, leikataan lukiokoulutuksen rahoitusta rajusti. Kahdessa vuodessa valtio leikkaa rahoitusosuuttaan toistakymmentä prosenttia.

Rehtorit arvostelevat myös sitä, että opetus- ja kulttuuriministeriön lokakuun alussa julkaisemassa tulevaisuuskatsauksessa ”keskitytään vain varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen, toisen asteen ammatilliseen koulutukseen sekä korkeakoulutukseen”.

– Mihin lukiokoulutus on taas unohtunut, rehtorit kysyvät?

He myös huomauttavat, että lukiokoulutus on erittäin edullista koulutusta. Lukiokoulutuksen rahoituksen perustana oleva opiskelijakohtainen yksikköhinta on tuhat euroa pienempi kuin siihen verrattavissa olevan edullisimman ammatillisen koulutuksen yksikköhinta.

– Lukiokoulutuksen valtionosuutta tulisikin nostaa, ei laskea.

Hallitus aikoo rehtoreiden mukaan muokata myös rajusti lukiokenttää. Nykyiset lukiokoulutuksen järjestämisluvat lakkaavat reilun kahden vuoden kuluttua ja uudet luvat tulevat haettaviksi ensi vuonna.

– Todennäköisesti lukiokoulutuksen järjestämislupia myönnetään jatkossa entistä harvemmille koulutuksen järjestäjille. Tämä yhdessä rahoitusleikkausten ja ikäluokkamuutosten kanssa tulee varmuudella johtamaan myös lukioverkon harvenemiseen sekä etenkin haja-asutusalueilla koulutuksellisen tasa-arvon heikkenemiseen, rehtorit ennakoivat.

Rehtorit toteavat, että koulutusta uudistettaessa olisi eduksi, mikäli muutosten takana olisi jokin yhteinen koulutuspoliittinen näkemys.

– Nyt näkemysten puuttuessa valtiovalta nimittää lukiokoulutuksen järjestäjäverkon harventamista orwellilaisen uuskielen mukaisesti verkon tiivistämiseksi. Herää kysymys, ollaanko koko lukiokoulutusta ajamassa alas ja hävittämässä toisen asteen koulutuksen duaalimalli, jossa lukiokoulutusta ja ammatillista koulutusta kehitetään omina koulutusmuotoinaan, rehtorit sivaltavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)