Verkkouutiset

56-vuotiaan työttömän shokki: Kela tarjosi nuorisokarenssia, koska ammattitutkinto puuttui

Rakennusliiton Rakentaja-lehden mukaan 56-vuotiaalle Ilkka Kolehmaiselle tarjottiin alle 25-vuotiaille tarkoitettua karenssia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ilkka Kolehmainen kertoo Rakennusliiton sivuilla julkaistussa jutussa Kela-kurimuksestaan. Pitkästä sairaudesta työkuntoon toipunut 56-vuotias rakennusmies jäi työttömäksi viime vuoden marraskuussa muutamaa päivää ennen työttömyyskassan päivärahoille oikeuttavaa puolen vuoden työrupeamaa.

Kelassa asiointi oli Kolehmaisen kertoman perusteella varsin hankalaa. Shokki tuli, kun oikeaa lomaketta päästiin lopulta täyttämään Kelan virkailijan avustuksella. Kelasta huomautettiin, että Kolehmainen on jättänyt täyttämättä hakemukseen ammattitutkintonsa.

16-vuotiaana hanslankariksi lähtenyt Kolehmainen on käynyt työuransa aikana vain kursseja. Virkailija kuitenkin vastasi, että tässä tapauksessa Kelan päätöksessä on viiden kuukauden karenssiaika.

Rakentajan mukaan sellainen kyllä löytyy, mutta se vain on tarkoitettu alle 25-vuotiaille. Kolehmainen kertoo pohtineensa, joutuuko hän selviämään nyt viisi kuukautta ilman työmarkkinatukea.

Käynti Kelassa, asiointi sosiaalitoimistossa ja Kelan varmistuspuhelu johtivat samaan lopputulokseen. Ei ammattitutkintoa ja 26 viikon työssäoloehto ei täyty, eli karenssia viisi kuukautta. Tilanne ajoi Kolehmaisen viikon unettomuuteen ja sydänpotilaana sairaalaan.

Hän kertoo ottaneensa seuraavaksi yhteyttä vasemmistoliiton puheenjohtajaan, kansanedustaja Li Anderssoniin ja SDP:n kansanedustajiin Lauri Ihalaiseen ja Susanna Huoviseen. Vain Huovinen vastasi. Hän auttoi Kolehmaista asian viemisessä eteenpäin.

Lopulta Kelan virkailijoiden koulutuksesta vastaava henkilö soitti Kolehmaiselle, pyysi anteeksi ja kysyi, voisiko tapausta käyttää koulutuksessa esimerkkinä virheellisestä menettelystä.

Ilkka Kolehmainen valitti kohtelustaan Kelassa eduskunnan oikeusasiamiehelle. Päätös oli Kelalle vapauttava.

Kolehmainen toteaa tunteneesa itsensä pelkäksi pelinappulaksi, jota siirrettiin paikasta toiseen.

– Sehän on kuin löysässä hirressä roikkumista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)