Ben Zyskowicz: Eduskunnan asiantuntijoista osa toimii ulkomaalaisten asiaa ajavissa järjestöissä

Kansanedustaja ihmettelee perustuslakivaliokunnan käyttämistä asioihin, jotka eivät näyttäisi sille kuuluvan.

  • LKS 20151106 - Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz eduskunnan käytävällä Helsingissä 6. marraskuuta 2015. Zyskowicz sanoo, että kolmen hallituspuolueen puheenjohtajat jatkavat neuvotteluja sote-kiistan ja hallituskriisin ratkaisemiseksi. LEHTIKUVA Martti Kainulainen

    Ben Zyskowicz.

    ()

Eduskunnan täysistunnon käsittelyssä oli torstai-iltana hallituksen esitys ulkomaalaislain muuttamisesta. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) totesi esittelyssään, että lainsäädännön muun Euroopan tasolle yhdenmukaistava esitys tarkoittaa käytännössä sitä, että entistä useampi turvapaikanhakija saa Suomesta kielteisen päätöksen jatkossa.

Esitys päätettiin lähettää eduskunnan hallintovaliokuntaan, jolle perustuslakivaliokunta antaa lausunnon.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) kiinnitti tähän huomiota. Hän siteerasi esitystä, jonka mukaan "ehdotetut säännösmuutokset eivät sisällä sellaisia ulottuvuuksia, jotka olisivat ristiriidassa perustuslain, Suomea sitovien kansainvälisten velvoitteiden tai Euroopan unionin lainsäädännön kanssa".

– Täysin yksiselitteinen, selvä kanta. Ja kun näin on, niin ei voisi kuvitella, että olisi mitään perustetta lähettää tätä esitystä, kuten puhemiesneuvosto nyt ehdottaa, perustuslakivaliokuntaan lausunnolle, Zyskowicz ihmetteli.

Hänen mukaansa eduskunnassa näköjään ei voi säätää mitään ilman, että pidetään tärkeänä antaa perustuslakivaliokunnan antaa lausunto. Edustaja toivoi puhemiesneuvoston keskustelevan asiasta.

– Siksikö, että nämä valtiosääntöasiantuntijat, jotka viisastelevat kaikissa mahdollisissa uudistuksissa, jotka koskevat rikollisia tai maahanmuuttajia, viisastelevat ja näkevät niissä ongelmia, tässäkin pääsevät nyt sitten näkemään ongelmia - nämä asiantuntijat, joista ainakin osa on tullut tunnetuksi siitä, että toimivat tai ovat toimineet sellaisissa järjestöissä, joiden tehtävänä nimenomaan on ajaa ulkomaalaisten asiaa Suomessa, Ben Zyskowicz sanoi.

Keskustan Antti Kurvinen totesi olevansa samaa mieltä siitä, että "asiantuntijoitten, joita me kuulemme, ei kannattaisi ottaa voimakkaita julkisia kantoja asioihin etukäteen". Kurvinen kuitenkin kysyi, mikä on vaihtoehto perustuslakivaliokunnan toiminnalle.

– Kannatan nykyistä järjestelmää, mutta kun ei tässä ole mitään perustuslakikysymyksiä, niin miksi lähettää tätä perustuslakivaliokuntaan, Ben Zyskowicz vastasi Kurviselle.

Perussuomalaisten Leena Meri totesi olevansa samaa mieltä: "en oikein pidä siitä trendistä, mikä nykyisin on, että perustuslailla ratsastavat aivan kaikki".

– Meillä on erittäin paljon asioita perustuslakivaliokunnassa, ja toki mekin toivomme, että sinne ei niin kuin muodon vuoksi tuoda asioita, jotta saataisiin tälle, ehkä ääripäälle, hyvä mieli, Leena Meri sanoi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.