Nyt puhuvat poliisit: "Keskuksissa on atleettista nuorta miestä... me vääräuskoiset emme ole mitään"

Poliisijärjestö vaatii riittävää määrää partioita turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista tuleviin hälytyksiin.

  • LKS 20151204 // LKS 20151124 // LKS 20150926  LKS 20150925 Poliisi rauhoittaa tilannetta Lahdessa Hennalassa yöllä vastaanottokeskuksen ulkopuolella 24. syyskuuta 2015. Mielenosoittajat heittivät ilotulitteita kohti turvapaikanhakijoita kuljettanutta bussia puolen yön aikaan heidän saapuessa Hennalaan. ... Police arrests demonstrators outside refugee center located in the former barracks in Hennala in Lahti, Finland on September 24, 2015. The asylum seekers were confronted by protesters who hurled fireworks and threw stones at the bus carrying them. STR / LEHTIKUVA Samuli Ikäheimo

    Lahden Hennalan vastaanottokeskus on ollut levoton.

    ()

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton edustajat luovuttivat tiedotteensa mukaan poliisihallitukselle yhteenvedon poliisilaitosten luottamusmiesten vastauksista työturvallisuutta koskevaan kyselyyn.

Työnantajan huomiota kiinnitettiin siihen, että vastaanottokeskuksiin tulevien hälytysten hoitamiseen pitää ohjata riittävä määrä poliisipartioita. Liiton puheenjohtaja Yrjö Suhosen mukaan "turvapaikanhakijoita valistamalla tulee pyrkiä ennalta estämään tilanteiden kärjistymistä. Poliisille tulee myös kohdentaa koulutusta muun muassa eri kulttuurieroihin liittyvissä asioissa".

– Vastaanottokeskuksiin sijoitettavien henkilöiden taustat on selvitettävä tarkemmin. Sijoitettavien henkilöiden joukossa on muun muassa poliisi- ja sotilastaustaisia miehiä. Suomalaisella poliisilla tulee olla tarkempi tieto tällaisista taustoista, Suhonen toteaa.

Tiedotteen liitteenä on joukko poliisimiesten anonyymeja kommentteja asiasta. Ne kuuluvat seuraavasti:

– Elämme jatkuvassa "tuurilla eteenpäin" tilassa. Aina on käynyt joko todella hyvä tuuri, että alueella onkin jostain kumman syystä toinen partio välittömässä läheisyydessä, esim. liikennesektori. Mutta annas olla kun se tuuri loppuu…Tämä pätee tällä hetkellä kaikkiin hälytystehtäviin, ei ainoastaan turvapaikanhakijoihin liittyviin tehtäviin.

– Poliisi menee paikalle usein hoitamaan yksittäistä tehtävää, esim. pahoinpitelyä. Vastassa on usein suuri, meluisa ja aggressiivinen väkijoukko, jolloin tehtävä muuttuu joukkojenhallinnaksi. Ollut tilanteita, että yksittäinen poliisimies on joutunut väkijoukon ympäröimäksi.

– Yhteen asuntoon (kaksio) oli majoitettu 8 pakolaista. Osa sunneja ja osa shiioja. Oli tullut uskonnosta tappelua.

– Keskuksissa on atleettista nuorta miestä, jotka eivät tunnu välittävän mitään meidän maamme tavoista tms. Me vääräuskoiset emme ole mitään… sen partiot olivat muun muassa viime yövuorossa huomanneet kun menneet häiriökeikalle (pakolaiset tappelivat keskenään), jossa porukka ei reagoinut poliisin tuloon millään tapaa. Poliisi oli ollut ilmaa, ja kun poliisi oli jättänyt ulko-oven auki muita partioita varten, niin oli joku pakolainen laittanut oven kiinni yrittäen lukita osan poliiseista ulos. Outoa toimintaa.

– Hyvin usein isommista poliisiasemista etäämpänä oleviin vastaanottokeskuksiin joudutaan menemään jopa yhdellä partiolla, tukipartion ollessa 40-50 kilometrin päässä.

– Resurssit ovat onnettoman pienet jos esim. vastaanottokeskuksissa alkaa kunnon mellakka, partiot saattavat olla levällään ympäri maakuntaa.

– Tukipartion paikalle saaminen voi kestää pahimmillaan 40-60 minuuttia.

– Tukipartio 100 kilometrin päässä.

– Työturvallisuus uhattuna, koska kohteissa on väkeä paljon

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.