Verkkouutiset

Veronkiertoskandaali – ”pääministerit, miksi annatte tämän jatkua?”

Sirpa Pietikäinen sanoo, että aggressiivinen verosuunnittelu saataisiin kitkettyä helposti, jos jäsenmaat sitä haluaisivat. "Tahto on hyvä mutta liha heikko."
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) sanoo, että veronkierto voitaisiin katkaista muutamassa kuukaudessa, jos EU-maat haluaisivat. Keinot ovat olemassa, mutta toistaiseksi EU-johtajilta ei ole löytynyt riittävästi poliittista tahtoa, hän sanoo.

– Nämä ovat helposti toteuttavissa, mutta tätä vain vatvotaan ja vatvotaan. Joka ikinen pääministeri pitäisi laittaa siitä vastuuseen. Miksi annatte tämän jatkua, Pietikäinen ihmettelee.

Joukko tutkivia journalisteja paljasti sunnuntai-iltana laajan veronkiertoverkoston, jonka ytimessä toimii panamalainen Mossack Fonseca -lakiyhtiö.

Julkisissa puheissa monet EU:n huippupoliitikot ovat vaatineet suitsia veronkierrolle, mutta toistaiseksi keinot ovat jääneet niukoiksi, Pietikäinen sanoo.

– Tahto on hyvä mutta liha heikko.

Pietikäinen huomauttaa, että iso osa verokadosta tapahtuu EU:n sisällä, eikä kansainvälisissä veroparatiiseissa. Hän käyttää sanaa verokato, koska kyse on usein laillisesta verosuunnittelusta.

EU-komissio on arvioinut, että verokato nousee 1 000 miljardiin euroon. Siitä 5–10 on rikollista.

– Aggressiivinen verosuunnittelu ei hoidu millään moralisoinnilla, vaan sillä, että meillä on kunnolliset pelisäännöt, Pietikäinen sanoo.

Näihin pelisääntöihin hän lukee muun muassa automaattisen tietojen vaihdon eri maiden välillä, yhtenäisen yhtiöveropohjan EU:ssa ja listan veroparatiiseista.

Tällä hetkellä EU-maiden viranomaiset vaihtavat verotietoja keskenään. Pietikäinen ulottaisi velvollisuuden myös yrityksiin.

Yhtenäinen yhtiöveropohja tarkoittaisi sitä, että yritysten verotus laskettaisiin koko EU:ssa samalla tavalla. Jäsenmaat saisivat edelleen päättää, kuinka paljon ne yrityksiä verottavat. Jäsenmaat vastustavat esitystä.

Hänen mielestään tilinpäätösdirektiiviin pitäisi sisällyttää vaatimus, että jokainen yritys ilmoittaa, mihin se maksaa veroja. Samalla sen tulisi ilmoittaa, nauttiiko se kevennetystä verokohtelusta jossain maassa. Jos vastaus on myönteinen, yritys suljetaan ulos julkisista hankinnoista ja EU-tukien piiristä.

Vahvimmin verolainsäädännön tiukentamista vastustetaan Luxemburgissa, Britanniassa, Hollannissa ja Itävallassa.

– Kaikki vain heristävät sormea EU:lle, että miksi se ei hoida. Komissio on kuitenkin tehnyt jo ainakin neljä esitystä, Pietikäinen sanoo.

Myös EU:n ulkopuolinen veronkierto olisi Pietikäisen mielestä helposti torjuttavissa. EU:n tulisi ensinnäkin laatia veroparatiisille yksiselitteinen määritelmä. Toiseksi sen pitäisi asettaa kovat sanktiot niille yrityksille, jotka sijoittavat asiakkaidensa varoja paratiiseihin tai neuvovat käyttämään niitä. Sanktio voisi olla jopa toimiluvan menettäminen.

– Se on niin iso kirves, että yksikään ei ota sitä riskiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)