Verkkouutiset

Kela katsoi työttömän yrittäjäksi ja peri tuet takaisin – ”liikevaihtoni oli 2 000 euroa”

Christian Jansson ilmoitti viranomaiselle aikovansa kehittää harrastuksensa työksi. Se johti koko edeltävän vuoden työttömyystukien takaisinperintään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työtön Christian Jansson on valmistanut harrastusmielessä puisia Pickat-plektrojaan viime vuoden alusta lähtien, ja myynyt niitä pienimuotoisesti verkossa. Vuodenvaihteessa Jansson päätti alkaa kehittää harrastuksestaan yritystoimintaa.

Ilmoitus viranomaiselle johti kuitenkin päätökseen koko edellisen vuoden tukien takaisinperinnästä.

Jansson kirjoitti asiasta Pickat-plektrojen Facebook-sivulla lauantaina. Verkkouutiset kertoi some-huomiota herättäneestä tapauksesta tässä.

Christian Jansson kertoo Verkkouutisille koko sotkun alkaneen oma-aloitteisesta ilmoituksesta viranomaiselle.

– Menin sanomaan heille, että tarkoitukseni on tässä jossain vaiheessa työllistää itseni. Liitin sitten siihen myös viittaukseksi linkit verkkokauppaan, www-sivulle ja Facebookiin.

Paluupostina Jansson sai TE-toimistolta selvityspyynnön, jossa kyseltiin plektrojen myynnistä.

– Toimitin verkkokaupasta saadun kirjanpidon TE-toimistolle. Myyntiä oli koko vuodelta 2 000 eurolla. Sanoin, että ihan harrastepohjalta olen tätä tehnyt. Suurin osa tuotosta, mitä on jäänyt sitten postimaksujen ja kaikkein muiden mahdollisten jälkeen, on mennyt siihen, että olen kehittänyt tuotetta eteenpäin.

Vaatimaton tuotto ei auttanut. Seuraavaksi Jansson sai Kelalta päätöksen, jossa häneltä perittiin takaisin koko edellisen vuoden työttömyystukia. Janssonin mukaan päätöksen perusteluna oli vain se, että hänet katsottiin yrittäjäksi.

– Ei siinä käytännössä muuta lukenut, hän toteaa.

Jansson pohtii, voiko päätöksen taustalla olla se, että sekä marras- että joulukuussa myyntiä oli tullut 500 eurolla.

– Kyllähän tämä työttömän kukkarossa tuntuu, mutta eiväthän nämä suuria summia ole.

TE-toimiston ohjeen mukaan työttömyysetuuteen ei ole oikeutta henkilöllä, joka työllistyy päätoimisesti yrittäjänä tai omassa työssä.

Työllistyminen katsotaan päätoimiseksi, jos yritystoiminnan vaatima työmäärä on niin suuri, ettei henkilö voi vastaanottaa kokoaikatyötä. Ratkaisevaa päätoimisuuden arvioinnissa on vain toiminnan vaatima työmäärä, ei yritystoiminnasta tai omasta työstä saatavat tulot tai voitto.

Verkkouutiset on pyytänyt TE-toimistolta kommenttia asiasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)