Verkkouutiset

Ammattiliitto ei näe tarvetta kauppojen aukioloaikojen vapauttamiselle

Vähittäiskaupan murros on lisännyt osa-aikatyöntekijöiden määrää, kertoo Palvelualojen ammattiliitto PAM:n rahoittama kirja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maanantaina julkaistun Vähittäiskauppa Suomessa 2015 -kirjan mukaan verkkokauppa ja talouden taantuma ovat mullistaneet suomalaista vähittäiskauppaa viime vuosina. Kaupan ongelmat näkyvät tyhjän liiketilan lisääntymisenä ja työllisyyden heikentymisenä. Kaupan alan myyntitöihin oli kesäkuun lopussa pyrkimässä lähes 20 000 työtöntä työnhakijaa.

Sen sijaan osa-aikatyötä ja vuokratyötä tekevien palkansaajien osuus on ollut kasvussa. Kaupan alan työtunnit palkansaajaa kohden ovat laskeneet kuluvan vuosikymmenen alusta, vaikka vastaavaa laskua ei ole nähtävissä palkansaajilla yleisesti, selviää kirjasta.

– Tästä on ainakin osittain kiittäminen osa-aikatyötä. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun käydään keskustelua työajan pidentämisestä, Palvelualojen ammattiliitto PAM:n puheenjohtaja Ann Selin (sd.) sanoo.

Esimerkiksi myyjän tehtävissä niiden palkansaajien määrä on ollut nousussa, jotka tekevät osa-aikatyötä kokoaikatyön puuttumisen vuoksi. Samanaikaisesti opiskelijoiden suhteellinen osuus osa-aikatyötä tekevistä myyjistä on pienentynyt.

Selinin mielestä osa-aikatyötä pitäisi kehittää lainsäädännöllä.

– Työntekijälle pitäisi taata paremmin oikeudet kokoaikatyöhön, mutta myös turvata mahdollisuus osa-aikatyöhön työntekijän sitä tahtoessa. Tämä ei tietenkään ole muodikasta näinä sääntelyn vastaisina aikoina, mutta hyvä sääntely on aina järkevää, hän sanoo.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelmassa olevalle kauppojen aukioloaikojen vapauttamiselle Selin ei näe tarvetta. Hänen mielestään ”kauppojen aukiolo Suomessa on jo nyt hyvin vapaata”.

Vähittäiskauppa Suomessa 2015 on seitsemäs uudistettu kirja, jossa ajankohtaisen kokonaiskuvan suomalaisesta vähittäiskaupasta. Taustatutkimuksen ovat tehneet kaupan tutkijat Tuomas Santasalo ja Katja Koskela.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)