Suomessa tullut ilmi 25 pakkoavioliittoa tämän vuoden alkukuukausina

Maahanmuuttajanaisia auttavan Monika-naisten mukaan Suomessa solmitaan joka kuukausi useita pakkoavioliittoja.

  • LKS 20091030 Vapaa liikkuvuus -verkoston tiedotustilaisuuteen iranilaisnaisen Marinehin (nimi muutettu) puolesta osallistui sisar 30. lokakuuta 2009. Marinehia ollaan kännyttämässä takaisin kotimaahansa. Järjestön mukaan nainen on paennut Iranista pakkoavioliiton takia. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

    Iranilaisnainen "Marineh" kertoi Suomessa 2009 paenneensa pakkoavioliiton takia.

    ()

Monika-naisten mukaan heidän tietoonsa tuli viime vuonna Suomessa 25 tapausta, jossa avioliitto oli solmittu pakon edessä.

Tämän vuoden aikana tapauksia on tullut jo yhtä paljon.

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunta patistaa tiedotteessaan hallitusta muuttamaan lainsäädäntöä siten, että avioliittoon pakottamisesta tulisi yleisen syytteen alainen rikos. Pakolla solmittu avioliitto pitäisi myös olla mahdollista mitätöidä.

Pakkoavioliitot on kriminalisoitu muun muassa Britanniassa, Norjassa, Ruotsissa, Saksassa ja Tanskassa.

Pakkoavioliitto määritellään liitoksi, jota toinen tai molemmat osapuolet vastustavat. Niihin sovelletaan nykyisin ihmiskauppaa tai pakottamista koskevaa lakia, mikä ei anna viranomaisille kunnon välineitä puuttua tapauksiin.

Kansanedustajista kirjallisen kysymyksen aiheesta ovat allekirjoittaneet Maria Guzenina (sd.), Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Anne Kalmari (kesk.), Tom Packalén (ps.), Jaana Pelkonen (kok.), Petri Honkonen (kesk.), Susanna Huovinen (sd.), Anne Louhelainen (ps.), Olli-Poika Parviainen (vihr.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.).

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.