Petteri Orpo tapaa Venäjän sisäministerin – "itärajan tapahtumat huolestuttavat"

Sisäministeritapaamisen asialistalla on muun muassa maahanmuutto.

  • LKS 20160125 - 37069388; Finnish Interior Minister Petteri Orpo speaks to reporters upon arrival prior to an informal meeting of the EU ministers of Interior and Justice at the Scheepsvaartmuseum (Maritime Museum) in Amsterdam, the Netherlands, on January 25, 2016. / AFP / ANP / Bart Maat - LEHTIKUVA / AFP

    Petteri Orpo.

    ()

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) tapaa tiistaina Venäjän sisäministerin Vladimir Kolokoltsevin, sisäministeriö tiedottaa. Orpo ja Kolokoltsev tapaavat ensimmäistä kertaa.

Ministeriön mukaan tapaamisessa keskustellaan muun muassa maahanmuuttoasioista.

Petteri Orpo osallistui maanantaina EU:n epäviralliseen sisäministeritapaamiseen Hollannin Amsterdamissa. Kokouksessa keskusteltiin Schengen-järjestelmän tulevaisuudesta, rajavalvonnasta sekä terrorismin torjunnasta.

”Schengen-järjestelmä, rajaturvallisuus ja maahanmuutto ovat yhtä suurta kokonaisuutta. Pakolaiskriisiin on löydettävä yhteinen eurooppalainen ratkaisu. Muuten EU:n vapaan liikkuvuuden periaate on vaarassa”, Orpo totesi sisäministeriön tiedotteessa.

Petteri Orpo totesi Ylelle pakolaiskriisissä olevan kaksi haastetta. Ne ovat Länsi-Balkanin reitin kautta lännestä tulevat pakolaiset ja itärajalta tulijat.

”Olemme huolissamme siitä mitä itärajalla on tapahtunut ja muutoksesta, mikä näkyy pohjoisilla rajanylityspaikoilla. Siksi meidän täytyy erittäin huolella seurata sitä – ja ei vain seurata, vaan käymme tiiviitä neuvotteluja Venäjän viranomaisten kanssa löytääksemme ratkaisun yhdessä”, Orpo kommentoi.

Uusi ilmiö

Lapin rajavartiolaitoksen rajatoimiston päällikkö Hannu Markkula kertoi maanantain Ilta-Sanomissa, että viimeaikaisilla Suomeen Venäjältä saapuvilla turvapaikanhakijoilla ei ole ollut viisumia Schengen-alueelle.

Venäjä on sallinut menon Suomeen, vaikka viisumit ovat puuttuneet. Aiemmin tällaista ilmiötä ei ole kohdattu. Itärajalla tutkitaan myös kymmeniä ihmissalakuljetustapauksia.

Sisäministeriön mukaan Lapin rajavartioston rajanylityspaikoilla haki viime vuoden aikana turvapaikkaa yhteensä vajaa 700 henkilöä. Alkuvuonna 2016 turvapaikkaa on hakenut reilut 200 henkilöä.

Turvapaikanhakijoiden joukossa on sekä Venäjällä pitkään asuneita että Venäjää kauttakulkualueena käyttäneitä siirtolaisia. Loppuvuoden 2015 aikana Venäjältä Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille on tehty pääosin kielteisiä päätöksiä. Kielteisen päätöksen on saanut yli 90 prosenttia hakijoista.

Venäjältä on virrannut viime vuonna runsaasti turvapaikanhakijoita myös Pohjois-Norjaan. Tilanne on hiertänyt maiden välejä ja johtanut muun muassa tapauksiin, joissa Norjan ja Venäjän viranomaiset ovat pallotelleet turvapaikanhakijoita edes takaisin maiden rajan ylitse. Norja ilmoitti hiljattain pikakäännyttävänsä tästä lähtien Venäjältä suoraan rajan yli tulevat turvapaikanhakijat.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.