Verkkouutiset

Norja lähettää tuhansia turvapaikanhakijoita polkupyörällä takaisin Venäjälle

Norjan integraatioministerin mukaan kaikki Venäjältä viime vuonna tulleet turvapaikanhakijat lähetetään takaisin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Norja alkaa lähettää pian tuhansia turvapaikanhakijoita maan pohjoisosasta takaisin Venäjälle, kertoo The Local.

Norjan hiljattain virkaan astunut integraatioministeri Sylvi Listhaug kertoi asiasta tiistaina. Hänen mukaansa Norja pyrkii tekemään asiassa yhteistyötä Venäjän kanssa. Aiemmin karkotuksien on uutisoitu johtaneen tilanteeseen, jossa Norjan ja Venäjän viranomaiset ovat pallotelleet tulijoita edes takaisin rajan yli.

Norjaan tuli viime vuoden aikana kaikkiaan 5 500 turvapaikanhakijaa Venäjältä. Valtaosa heistä saapui Pohjois-Norjan Storskogin raja-aseman kautta.

Pääasiassa syyrialaistaustaiset tulijat saapuivat Venäjän rajamuodollisuuksien vuoksi polkupyörillä. Verkkouutiset on kertonut ilmiöstä muun muassa tässä ja tässä.

Norjan poliisin mukaan siirtolaiset on ilmeisesti lähetettävä takaisin samoilla polkupyörillä, joilla he tulivatkin.

”Olemme pyytäneet, että heidän hylkäämänsä tai poliisin haltuun ottamat polkupyörät kerättäisiin talteen, jotta ulkomaalaiset voivat käyttää niitä, kun heidät palautetaan Venäjälle”, Jan Erik Thomassen Norjan poliisista kommentoi Norjan yleisradio NRK:lle.

”Ymmärrän, että tämä voi tuntua hieman kiusalliselta ja oudolta”, hän toteaa.

Thomassenin mukaan poliisi haluaisi välttää sen, että turvapaikanhakijoiden on pyöräiltävä takaisin Venäjälle. Asia riippuu kuitenkin Venäjän viranomaisista.

Turvapaikanhakijoiden oikeuksia Norjassa puolustava Norwegian Organization for Asylum (NOAS) -kansalaisjärjestö on kritisoinut integraatioministeri Listhaugin palautussuunnitelmia kovasanaisesti.

”Norja ei voi palauttaa turvapaikanhakijoita Venäjälle, joka palauttaa heidät edelleen Syyriaan. Meitä sitovat kansainväliseen lakiin perustuvat velvoitteet, joita Norjan on ylläpidettävä”, NOAS:n vanhempi asiantuntija Jon Ole Martinsen kommentoi.

Norja on linjannut käännyttävänsä kaikki Venäjältä Pohjois-Norjaan tulevat siirtolaiset heti, kun he saapuvat rajan yli.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)