Verkkouutiset

Mäntyniemi ja Talvivaara liikkumis- ja oleskelurajoitusten piiriin

Sisäministeriö antoi torstaina uuden asetuksen liikkumis- ja oleskelurajoituksista. Rajoitusten piiriin uusina kohteina kuuluvat muun muassa Tasavallan presidentin virka-asunto Mäntyniemi sekä Talvivaaran kaivosalue.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuodenvaihteessa voimaan tuleva asetusuudistus on välttämätön, koska uusi poliisilaki tulee voimaan ensi vuoden alusta, jolloin voimassaolevan poliisilain nojalla annetut liikkumis- ja oleskelurajoitusasetukset kumoutuvat. Samalla sisäministeriö vahvistaa uudet rajoituskohteet.

Liikkumista ja oleskelua rajoitetaan esimerkiksi vankiloiden, eräiden kaivos- ja tehdasalueiden, ydinvoimaloiden ja lentopaikkojen sekä tasavallan presidentin virka-asunnon sekä kesäasunnon alueilla. Uusi asetus vastaa asiasisällöltään voimassa olevia asetuksia.

Uusia liikkumis- ja oleskelurajoitusten alaisia kohteita ovat muun muassa Tasavallan presidentin virka-asunto Mäntyniemi sekä Talvivaaran kaivosalue.

Myös Olkiluodon ydinvoimalaa koskevaa liikkumis- ja oleskelurajoitusaluetta laajennetaan aiemmasta. Rajoitus koskee Teollisuuden Voima Oyj:n alkuperäisestä esityksestä poiketen ainoastaan yhtiön omistuksessa olevia alueita ja alueita, joiden osalta muu maanomistaja on antanut suostumuksensa.

Asetuksella voidaan rajoittaa liikkumista tai oleskelua kohteessa tai sen ympäristössä kohteesta aiheutuvan tai siihen kohdistuvan vaaran vuoksi. Asetuksella voidaan myös kieltää turvallisuutta vaarantavien esineiden tuonti kohteeseen. Rajoituksen rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon.

Rajoitusten tarkoituksena on turvata kohteessa tapahtuvaa toimintaa tai siellä olevaa omaisuutta tai suojata ulkopuolisia ja kohteessa oleskelevia ihmisiä. Liikkumis- ja oleskelurajoitusten alaiset kohteet ovat usein turvallisuudelle hyvin vaarallisia ja niillä liikkuminen edellyttää alueen perusteellista tuntemista. Asetuksessa edellytetään, että rajoituksen alainen kohde merkitään selkeästi ja tarvittaessa aidataan käyttötarkoituksen kannalta keskeisimmät alueet.

Tällä hetkellä rajoituksista säädetään useissa erillisissä asetuksissa. Annettuun asetukseen on koottu kaikki poliisilain mukaisten liikkumis- ja oleskelurajoitusten alaiset kohteet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)