Varoitus jopa miljoonasta itärajan pakolaisesta – "kortit ovat Venäjän kädessä”

Kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkäsen mielestä Suomen itärajalla toimitaan tekopyhästi.

  • LKS 20160224 Kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen Kepa ry:n Pariisin ilmastosopimusta käsittelevässä tilaisuudessa Helsingissä 24. helmikuuta 2016. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

    Kai Mykkänen.

    ()

Kai Mykkäsen mukaan Turkin ja EU:n sopimus ihmissalakuljetuksen lopettamiseksi perustuu siihen, että kaikki Turkista Kreikan saarille tulleet laittomat maahantulijat palautetaan.

Hän uskoo miljoonien pakolaisten reaktion olevan etsiä muita reittejä Eurooppaan.

”Onko perusteltua kannustaa pakolaiset itäreitille vai pitäisikö päättää yhtenäisestä kohtelusta ja mieluiten ajoissa ennen kuin kymmenet tuhannet ihmiset ovat maksaneet itsensä uudelle aiempaa brutaalimmalle reitille”, Mykkänen kysyy Verkkouutisten blogissaan.

Hänen mukaansa EU:n ja Turkin sopimuksen varjolla ei ole loogista syytä soveltaa erilaista käytäntöä Bulgarian ja Turkin, Ukrainan ja Puolan tai Venäjän ja Suomen rajoilla.

”Turkki, Venäjä ja läntinen Ukraina ovat kaikki arviointitavasta riippuen kohtuuttomia tai kohtuullisia paikkoja turvapaikanhakijalle. Siinä mielessä ne ovat kaikki turvallisia maita, että niiden omien asukkaiden Suomessa jättämä turvapaikkahakemus pääsääntöisesti hylätään”, Mykkänen muistuttaa.

Hänen mukaansa suomalaiset toimivat tekopyhästi Venäjän rajalla.

”Suomihan toivoo, että Venäjän viranomaiset estäisivät ihmisiä hakeutumasta Suomeen turvapaikanhakijoiksi. Loogisesti ottaen haluamme siis, että he hakevat turvapaikkaa Venäjällä tai menevät jonnekin muualle”, Mykkänen toteaa.

Hän kysyykin, olisiko rehellisempää määritellä Venäjä turvalliseksi maaksi turvapaikanhakijalle ja pikakäännyttää Suomen rajaviranomaisten toimesta ne turvapaikanhakijat, joilla ei ole erityistä perustetta pelätä Venäjällä.

Mykkäsen mukaan tämä vastaisi Norjan linjaa, joka käytännössä pysäytti maahanmuuton Venäjältä.

Suomen ja Venäjän pohjoisilla rajanylityspaikoilla on ollut pari viikkoa rauhallista. Tilanne voi Kai Mykkäsen mukaan kuitenkin taas muuttua.

”Todennäköisesti Venäjä ei omien turvallisuushuoliensa takia salli pakolaisten massiivista kauttakulkua, mutta maassa jo oleskelevien siirtolaisten liikkeelle lähtö on ihan mahdollista”, hän kertoo.

Mykkänen muistuttaa, että Venäjällä on yli 10 miljoonaa siirtotyöläistä, jotka ovat tulleet pääosin entisen Neuvostoliiton eteläosista.

”Talouskriisin myötä heille ei ole käyttöä. Monet heistä haluavat itsekin lähteä jonnekin, koska Moskovassa ja Pietarissa ei enää tienaa. Jos Venäjä haluaa taas tökätä Suomea ja Eurooppaa, se voi repiä miljoona oleskelulupaa ja ohjata karkotetut länteen päin”, Mykkänen varoittaa.

Mykkäsen mukaan tässäkin tilanteessa sovellettaisiin nykysäännöin Venäjän rajalla turvapaikkamenettelyn EU direktiiviä, jonka mukaan jokainen hakemus on otettava erikseen käsittelyyn.

”Samalla toivomme, ettei meidän tarvitse sitä soveltaa, vaan Venäjän rajavartiosto estää tulijoita käyttämästä oikeuttaan Suomen rajapuomilla”, hän sanoo.

Mykkäsen mukaan nykyisellä hakemuslinjalla ainoa tapa hallita tulijoiden virtaa, on sopia asioista Venäjän kanssa. Hän kiittelee sisäministeri Petteri Orpoa (kok.) neuvotteluiden ansiokkaasta hoidosta, mutta muistuttaa, että tällä tavalla "kortit ovat viime kädessä Venäjän käsissä".

”Niillä meitä voi painostaa johonkin konkreettiseen tai ainakin totuttaa siihen ajatukseen, että Venäjän kanssa on oltava varovainen eikä EU meitä auta”, Kai Mykkänen kirjoittaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.