Verkkouutiset

Tulossa: tekoälyvirasto – Europarlamentti suunnittelee scifi-lakeja roboteille

Miapetra Kumpula-Natrin mukaan Euroopan parlamentin mietintö suhtautuu hyvin myönteisesti robottien kehittämiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n europarlamentaarikko ja Robotisaatio ja tulevaisuuden työ -ryhmän jäsen Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) mukaan Euroopan parlamentti on laatimassa sääntöjä roboteille, niiden valmistajille, tutkijoille, käyttäjille ja mahdollisille uhreille.

Hänen mukaansa valmisteilla oleva mietintö kuulostaa paikoin tieteisromaanilta.

– Mietinnössä on otettu huomioon sekä nykyisyys – esimerkiksi itsestään ajavat autot – että tulevaisuus, jossa tekoäly ylittää kaikki ihmisen älylliset valmiudet, Miapetra Kumpula-Natri toteaa tiedotteessaan.

– Itsestään oppivat robotit ovat jo täällä, ja on järkevää pohtia säädöksiä sekä läheistä että kaukaisempaa tulevaisuutta varten.

Mietinnössä todetaan muun muassa, että robottien suunnittelijoiden ja valmistajien tulee noudattaa Isaac Asimovin 1940-luvulla scifi-kirjoissaan laatimia Asimovin lakeja.

Jos robotit tulevat tietoisiksi omasta olemassaolostaan, täytyy Asimovin lakeja alkaa soveltaa toisin, toteaa Euroopan parlamentti.

Parlamentin mukaan on laadittava säännöt siitä, missä määrin kone voi olla vastuussa teoistaan tai laiminlyönneistään. On myös ratkaistava, voiko roboteilla olla oikeudellinen asema.

– Meidän on päätettävä, ovatko oppivat ja itsenäisesti päätöksiä tekevät robotit oikeuden näkökulmasta esimerkiksi luonnollisia henkilöitä, oikeushenkilöitä, eläimiä vai esineitä. Yksi mahdollisuus olisi luoda niille oma kategoria, Kumpula-Natri kertoo.

– Nykylain mukaan vastuussa on ihminen: valmistaja, omistaja tai käyttäjä. Tämä ei kata tilanteita, joissa robotin tekoa ei voi suoraan jäljittää ihmiseen. Oppivien robottien kanssa ihminen ei aina voi ennakoida tai estää robottien käytöstä. Uudet robotit pystyvät esimerkiksi itsenäisesti valitsemaan vastapuolensa, neuvottelemaan sopimusehdoista ja päättämään niiden täytäntöönpanosta.

Kenen pitää korjata vahingot esimerkiksi siinä tapauksessa, että itsestään ajava auto ajaa kolarin – ohjelmoijan, omistajan, mahdollisen matkustajan?

Kumpula-Natrin mukaans mietintö suhtautuu hyvin myönteisesti robottien kehittämiseen. Siinä ehdotetaan, että EU:hun perustetaan robotiikka- ja tekoälyvirasto.

Mietinnön mukaan sairaaloihin tulee perustaa robottietiikkaa käsitteleviä toimikuntia, joiden tehtävänä on käsitellä ja auttaa ratkaisemaan robotisaatiosta aiheutuvia monimutkaisia eettisiä ongelmia.

Lisäksi tekijänoikeuslainsäädäntöä on muutettava siten, että se ottaa huomioon tietokoneiden ja robottien luomat teokset.

On myös tarkasteltava mahdollisuutta pakollisen vakuutusjärjestelmän ja robottirekisterin luomiseen. Parlamentin mukaan ihmisen on myös aina tiedettävä olevansa tekemisissä robotin kanssa – hyvin ihmismäisesti käyttäytyvä robottikin on voitava tunnistaa robotiksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)