Verkkouutiset

Maahanmuuttajataustaisen poliisin ei tarvitse osata toista kotimaista – yhdenvertaisuudesta kysely

Helsingin poliisin suunnitelmat maahanmuuttajataustaisten houkuttelemisesta poliisin ammattiin ovat kansanedustajan mielestä erikoisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin poliisi on kansanedustaja Jari Ronkaisen (ps.) kirjallisen kysymyksen mukaan aloittanut Poliisiksi Stadiin -rekrytointikampanjan, joka kohdistuu varsinkin maahanmuuttajataustaisiin mahdollisesti tulevaisuudessa poliisin ammatista kiinnostuneisiin nuoriin. Kysymyksessä viitataan uutistietoihin, joiden mukaan pohditaan ”mahdollisuutta, ettei maahanmuuttajataustaisilta vaadita toisen kotimaisen kielen taitoa, mikäli äidinkieli on arabia, venäjä tai somalin kieli. Opetusministeriön mukaan tämä ei edes edellytä lakimuutosta”.

– Helsingin poliisin Poliisihallitukselle esittämä näkemys mahdollisten maahanmuuttajataustaisten poliisien kielitaitovaatimuksista on yhdenvertaisuuden kannalta ongelmallinen. Poliisin hyvä kielitaito on kieltämättä aina etu, mutta millä perustellaan, mikä on jommankumman kotimaisen kielen lisäksi osattava vieras kieli ja miksi tämä rajataan vain maahanmuuttajataustaisille? Varsinkin, jos meillä on nykyisten kielitaitovaatimuksen vuoksi työttömiksi jääneitä poliiseja, Ronkainen toteaa.

– Varsin ongelmalliseksi tilanteen tekee se, jos maahanmuuttaja osaa oman äidinkielen lisäksi vain ruotsia riittävällä tasolla, mutta ei suomea. Tämä johtaa kansalaisten osalta hyvin epätietoiseen tilanteeseen, jolloin tarvittavaa apua ei välttämättä koeta saatavan eivätkä kansalaiset koe poliisin palvelevan heitä.

Hänen mukaansa ruotsin kielen osaaminen on jo nyt ollut ongelma osalle poliiseista.

– Sitä edellytetään, joten monet poliisit ovat joutuneet käymään ruotsin kursseja, jotta saavat kielikokeen kautta pätevyyden toimia poliisina kaksikielisillä alueilla. Samalla toisille puuhataan ohituskaistaa, joka ei ole oikeudenmukaista.

Tätä perustellaan kulttuurisella osaamisella, mutta Ronkainen huomauttaa, että eri kieliryhmien sisällä on isoja jännitteitä.

– Tällöin ajatus maahanmuuttajataustaisista poliiseista voi kääntyä hyvin negatiiviseksi, kansanedustaja arvelee.

Niinpä Ronkainen esittää asianomaisen ministerin vastattavaksi ”mitä hallitus aikaa tehdä, jotta yhdenvertaisuus poliisin ammatissa toteutuu, eikä kielitaidon tai etnisin perustein anneta kenellekään ohituskaistaa poliisin ammattiin, ja miten turvataan se, ettei poliisin mahdollinen maahanmuuttajatausta aiheuta sisäisiä konflikteja maahanmuuttajien parissa, ja millä varmistetaan se, ettei vastaan tule tilannetta, jossa vain suomea puhuva kansalainen ei koe saavansa poliisilta palvelua”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)