Verkkouutiset

”Suomessa voi kolmen vuoden välein raiskata ensi kertaa”

Eduskunnassa kehuttiin lakialoitetta, jonka toteutuessa henkirikoksen tekijää ei milloinkaan kohdeltaisi ensikertalaisena.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Kari Tolvasen (kok.) paljon julkisuutta saaneessa lakialoitteessa esitetään ensikertalaisuuden määräajan pidentämistä viiteen vuoteen ja niin sanotuissa ylitörkeissä rikoksissa kymmeneen vuoteen. Murhasta tai taposta tuomitut eivät saisi ensikertalaisuuslievennyksiä lainkaan.

Tolvanen esitteli aloitetta eduskunnan täysistunnolle viittaamalla eräisiin julkisuudessa olleisiin tapauksiin:

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

* Kahdesta erillisestä taposta tuomittua henkilöä kohdeltiin vankilassa toisen henkirikoksensa jälkeen kuin ensikertalaista. Hän pääsi toisesta tuomiostaan vapauteen suoritettuaan siitä puolet.

* Tunnettu ammattirikollinen, joka oli aiemmin kärsinyt yli kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen, tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta ensikertalaisena vankeusrangaistukseen. Tällainen vanki kärsii rangaistuksestaan vain puolet, koska hän ei edeltävien kolmen vuoden aikana ole jäänyt kiinni rikoksesta.

* Samanlainen tilanne on lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyvällä henkilöllä, joka usein vankilasta puolikkaan tuomion jälkeen vapauduttuaan uusii rikoksensa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala toivoi onnea ja menestystä aloitteelle. Hän kertoi omassa lakialoitteessaan esitettävän, että ensikertalaisuutta sovellettaisiin vain tosiasiallisesti ensimmäistä tuomiotaan istuviin.

Timo Heinonen (kok.) sanoi, että ”Suomi on maa, jossa voi kolmen vuoden välein raiskata ensikertalaisena. Kolmen vuoden välein voi raiskata ensikertalaisena”.

Heinonen viittasi seuraaviin tapauksiin:

* Tappoon osallistunut sai kuuden vuoden tuomion ja käveli ulos vankilasta hovioikeuden tuomion jälkeen kaksi vuotta kärsineenä.

* Henkilö tuomittiin 11 vuodeksi henkirikoksesta vankilaan, hän istui siitä ensikertalaisena yhden kolmasosan, vapautui ja surmasi jälleen.

– Edellisen kerran kun eduskunta näitä käsitteli, silloin eduskunnassa oli vallalla se ajattelu, että nuoren ei pidä olla vankilassa. Että on tehtävä kaikki sen eteen, että nuori ei vankilassa olisi. Toivottavasti tällainenkin tapaus nyt sitten laittaa myös sen ajan lainsäätäjiä pohtimaan, olivatko ne ratkaisut oikeita, Timo Heinonen huomautti.

– On ensiarvoisen tärkeää, että rangaistukset ovat yleisen oikeustajun mukaisia, ja sitä ne eivät tällä hetkellä ole Suomessa, jossa voi kolmen vuoden välein raiskata ensi kertaa.

SDP:n Kari Rajamäen mukaan on ehkä ”jätetty liikaa liikkumavaraa ja tulkintavaraa, ja kyllä on selvää, että ehdottomasti pitää myös lainsäätäjän ja kansan oikeustajunvastaisuus tunnistaa silloin, kun tällaisia ensikertalaisuustulkintoja tehdään raiskausten, lapsiin kohdistuvien vakavien seksuaalirikosten, väkivaltarikosten osalta”.

– Kyllä tässä pitää rangaistusasteikon ihan sisäisen turvallisuuden, kansalaisten turvallisuuden näkökulmasta selvästi terävöityä, Kari Rajamäki sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)