Kokoomus ei rahoittaisi sote-palveluita maakuntaverolla

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mukaan selkein tapa hoitaa sote-palvelujen rahoitusta on valtion kautta.

 • LKS 20151026 LKS 20131219 Mies odottaa vuoroaan terveysaseman käytävällä Helsingissä 26. marraskuuta 2013. LEHTIKUVA / MILLA TAKALA

  Kokoomus ei tue ajatusta siitä, että sote-palvelut rahoitettaisiin maakuntaverolla.

  ()
 • LKS 20160213 Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb sekä puoluesihteeriehdokas Janne Pesonen laskeutuvat puoluehallituksen kokouksesta kokoomuksen puoluevaltuuston kokoukseen Vantaan kaupungintalolla lauantaina 13. helmikuuta 2016. Puoluevaltuusto valitsee Kokoomukselle uuden puoluesihteerin.
 LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

  Alexander Stubb (vas.) ja kokoomuksen puoluesihteeriksi valittu Janne Pesonen.

  ()

– Sote-palvelujen tasosta päättää viime kädessä valtio lainsäädännössä. Vastuun ja vallan on oltava samoissa käsissä, joten selkein tapa hoitaa rahoitusta on valtion kautta, kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoi kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa Vantaalla lauantaina.

Valtion rahoituksella Stubb tarkoitti, ettei kokoomus tue ajatusta siitä, että sote-palvelut rahoitettaisiin maakuntaverolla.

Keskustapuolueesta on kuultu puheenvuoroja maakuntaveron puolesta.

Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen kannatti Maaseudun tulevaisuudelle viikko sitten lauantaina antamassaan haastattelussa maakuntaveron käyttöön ottamista maakuntauudistuksen yhteydessä.

"Yleinen mielipide keskustassa on, että aito itsehallinto edellyttää verotusoikeutta. Oma kantani on, että tarvitaan jonkinlainen maakuntavero", Kurvinen linjasi.

Stubbin mukaan kansalaisten ja eri tasoilla toimivien päättäjien on ymmärrettävä, ”mistä rahat tulevat ja mihin ne käytetään”.

– Verotuksen pitää myös olla kokonaisuudessaan ohjattavaa. Valtion tasolla on seurattava, ettei verotus kiristy. Verotuksen painopistettä tulee siirtää työn verotuksesta kulutus- ja haittaveroihin. Tällaista kokonaisharkintaa voidaan tehdä vain valtion tasolla, Stubb totesi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.