Verkkouutiset

”Kone voi oppia syrjintää ilman erillistä ohjelmointia” – päättäjiä varoitellaan KL:ssä

Tutkija kehottaa suomalaisia ja Suomen päättäjiä kiinnostumaan riskeistä, joita liittyy koneellisen päätöksenteon yleistymiseen eri puolella yhteiskuntaa, kertoo Kauppalehti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkija Joni Salminen Turun yliopistosta kertoo Kauppalehdessä, että vielä koneellisen päätöksenteon yleistymisestä on enemmän hyötyjä kuin haittoja, mutta tällä hetkellä julkisten päättäjien olisi hyvä kerätä ymmärrystä riskeistä.

Koneellisessa päätöksenteossa on Salmisen mukaan potentiaalia negatiivisiin sosiaalisiin ja yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. Hän johtaa tutkimushanketta, jossa selvitetään koneellisen päätöksenteon yhteiskunnallisia riskejä.

Tähän asti suurimmat toteutuneet riskit näkyvät hänen mukaansa lähinnä sosiaalisessa mediassa ryhmäpolarisaationa, kun algoritmit ohjaavat ihmisiä näkemään somessa sitä mitä he haluavatkin nähdä.

Koneen tekemät päätökset saattavat Salmisen mukaan olla ainakin teoriassa jonakin päivänä moraalin-, hyvän tavan- tai lainvastaisia. Kone voi oppia stereotypioita ja jopa syrjintää ilman erillistä ohjelmointia. Koneoppimisen malliin voi ujuttautua puolueellisuutta ilman, että ihminen kirjaa sitä sinne.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)