Verkkouutiset

Kansalaisaloite vaatii enintään 7,5-prosenttiset oluet ja siiderit kauppoihin

Kolme juomien parista tunnettua henkilöä vauhdittaa suomalaista alkoholipoliittista keskustelua kansalaisaloitteella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Petri Viglione, Pekka Kääriäinen ja Heikki Kähkönen ryhtyvät keräämään nimiä kansalaisaloitteeseen, jonka tarkoituksena on muuttaa alkoholilakia niin, että kaupoissa myytävien käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien myyntiraja nostetaan nykyisestä 4,7:stä 7,5 prosenttiin.

Tarkoituksena on saada kokoon vähintään 50 000 kannatusilmoitusta ensi lokakuun alkuun mennessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Aloitteen tekijöiden mukaan lakimuutoksen avulla on mahdollista vähentää Virosta tapahtuvaa matkustajatuontia, josta litramääräisesti suurin osa on vahvaa olutta. Sen myötä voidaan kerätä 50 miljoonaa veroeuroa lisää vuodessa sekä parantaa työllisyyttä.

Kansalaisaloitteen tarkoituksena on purkaa turhat myytit, jotka alkoholin ympärille on Suomessa vuosien varrella rakennettu.

– Meidän täytyy päästä ulos alkoholijuomien ympärillä olevasta vastakkainasettelusta, joka pyörii sosiaali- ja terveysalan toimijoiden, elinkeinoelämän, poliitikkojen sekä vastuullisten kansalaisten välillä. Meidän on ryhdyttävä pelaamaan kiekkoa muuallakin kuin yhdessä kulmassa kenttää, Viglione sanoo.

Palkittu sahdintekijä ja olutravintoloitsija Pekka Kääriäinen muistuttaa, että alkoholilakien valmistelijat ja esittelijät eivät ole kovin halukkaita tuomaan ja tukemaan mitään uusia esityksiä, jotka poikkeavat nykyisestä lainsäädännöstä.

Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen muistuttaa, että kuluttajalla on oltava oikeus hyvään ja laadukkaaseen olueen sen myyntipaikasta riippumatta. Rajan nostaminen laajentaisi merkittävästi oluennautiskelijan valinnanmahdollisuuksia sekä panimoteollisuuden ja vähittäiskaupan kilpailukykyä EU:n sisämarkkinoilla.

Kähkönen huomauttaa, että vuodesta 1969 lähtien voimassa ollut 4,7 prosentin raja on täysin keinotekoinen. Itse asiassa laki on jäänne ajalta ennen Suomen itsenäisyyttä, sillä se perustuu tsaarinaikaiseen, vuoden 1915 mallasjuomalakiin.

Kansalaisaloitteen voi käydä allekirjoittamassa jokainen äänioikeutettu Suomen kansalainen osoitteessa www.kansalaisaloite.fi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)